StraalBlog week 18
In dit blog deel ik een casus vanuit mijn praktijk, waarin het anders leren omgaan met het hebben van een kort lontje, centraal staat.
Kort lontje
Josefien (38) heeft de laatste tijd een kort lontje. En dit korte lontje komt in verschillende situaties naar voren. Zo heeft zij het beeldscherm van de computer aan gort gesmeten, omdat deze geen beeld meer gaf. Ook heeft Josefien haar twee kinderen schrik aangejaagd door enorm tegen hen uit te vallen, omdat ze niet snel genoeg naar binnen kwamen om te eten.
Op de tenen lopen
Ook de relatie met haar partner heeft onder dit gedrag te lijden. Waar zij eerder een echte twee-eenheid vormden, opereert het stel nu steeds meer vanaf twee eilanden. Het hele gezin loopt op de tenen om te voorkomen, dat Josefien een woede uitbarsting krijgt. De sfeer is gespannen en door het recente gedrag van Josefien, is het vertrouwen in haar behoorlijk geslonken.
Van imploderen naar exploderen
Josefien vindt het heel vervelend dat zij zich thuis zo uit en wil graag ondersteuning, om anders om te leren gaan met haar korte lontje. In eerste instantie gaan we kijken naar de oorzaak van haar korte lontje. Wat maakt dat zij zo heftig reageert op situaties, die in principe zo klein zijn? Het blijkt, dat Josefien een bijzonder drukke periode op haar werk heeft, waarbij zij stelselmatig over haar grenzen gaat. Op het werk implodeert Josefien (klapt zij naar binnen) en thuis komt alle opgekropte frustratie eruit en explodeert zij.
Moeite met grenzen aangeven
Josefien wil alles graag beter dan best doen en heeft een perfectionistische inslag. Zij vindt het uitermate lastig om haar grenzen aan te geven. De angst om niet te voldoen en afgeserveerd te worden, heeft de overhand. Dit belemmert Josefien om eerlijk te benoemen, dat zij de extra taken er niet bij kan hebben. En zo is zij in een vicieuze cirkel terecht gekomen.
Assertief communiceren
Om deze cirkel te doorbreken is het belangrijk, dat Josefien assertief leert communiceren. Zij mag zichzelf gaan leren uitspreken middels de ‘ik- boodschap’. Op deze manier kan Josefien duidelijk maken waar haar grens ligt. En blijft zij respectvol naar zichzelf en de ander. Eerst oefenen Josefien en ik, deze voor haar nieuwe manier, van communiceren. En stap voor stap brengt zij de oefening ook in de werksituatie in praktijk. Josefien ervaart gaandeweg minder stress en ontstaat er meer duidelijkheid tussen haar en de leidinggevende. Wat beiden als prettig ervaren.
Een stem geven aan wat je ervaart
Josefien, trekt de assertieve manier van communiceren, door naar het thuisfront. En nu benoemd zij het naar haar man en kinderen, als ze zich bijvoorbeeld moe en/of gespannen voelt. Op deze manier geeft Josefien een stem aan wat zij ervaart (geeft ruimte) en betrekt zij haar gezin bij wat er in haar omgaat. Door deze duidelijkheid kan het vertrouwen binnen het gezin beetje bij beetje herstellen. Josefien voelt zich door het toepassen van de handvatten stabieler en rustiger. Ook is ze veel beter in staat om gebeurtenissen te relativeren.
Herken jij jezelf?
Herken jij jezelf in Josefien en heb je ook moeite om je grenzen aan te geven en assertief te communiceren? Stuur mij dan een berichtje en we bespreken de mogelijkheden.
Groet!
Krijna
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij.
Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”.
Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten