zondag 24 december 2017

Verminder de nieuwsdiarree

StraalBlog week 52
“Verminder de nieuwsdiarree”

Nieuws is overal
Nieuws is overal. De laatste jaren zijn de kanalen waarop nieuws tot ons komt behoorlijk uitgebreid. Nieuws kan nogal eens negatief en angstaanjagend zijn. Ook kan het je beeld van de realiteit beïnvloeden. Als je gevoelig bent voor prikkels van buitenaf dan is het wijs om gedoseerd met al het nieuws om te gaan. Je hoeft geen nieuwsmijder te worden. Je mag wel bewustere keuzes maken in de hoeveelheid nieuws die je tot je neemt en hoe je ermee omgaat. In dit blog een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

Relativeer
Er gebeurt elke dag veel meer op deze planeet dan het journaal kan laten zien. Het zijn vooral nieuws waardige gebeurtenissen die het journaal halen. Negatieve gebeurtenissen zijn nieuwswaardig omdat ze de uitzondering vormen. Aan nieuws wordt ook veel geld verdiend. Het is belangrijk om te beseffen dat nieuws een product is. De nuance wordt door de marktwerking nog al eens uit het nieuws gedrukt. De realiteit is eindeloos complex en genuanceerd. Wat je in het slechtste geval voorbij ziet komen is de meest uitzonderlijke, meest extreme, minst genuanceerde berichtgeving die ver van de realiteit verwijderd is.

Dingen missen
Bijna alles wat er gebeurt haalt het journaal niet. Logisch, en ook bevrijdend. Want dat betekent dat je bijna alles mist, zélfs als je elke dag het journaal kijkt. Bijna niets in het nieuws heeft direct impact op je dagelijks leven. En de grote gebeurtenissen waar je liever wél van weet krijg je tóch wel mee. Mensen praten erover, je vangt het in het voorbijgaan op, je ziet een voorpagina van een krant, etc.

Experimenteer
Je hoeft niet permanent te breken met het volgen van het nieuws. Je kunt er een tijdelijk experiment van maken om te ervaren wat het met je doet om twee weken geen nieuws te consumeren. Mis je het nieuws? Voel je je rustig of onrustig? Hoe voelt het om nieuws gemist te hebben, Wat doet het met je humeur, productiviteit en stressniveau? Wat doet het met je vermogen om in het moment te leven?
Na twee weken kun je de balans opmaken en besluiten hoeveel nieuws je in je leven wilt toelaten.

Nieuws is niet slecht
Het is wat het is. Je kunt nieuws gebruiken om de wereld om je heen beter te begrijpen binnen een grotere context. Het is vooral de kunst om je niet te laten gebruiken door de bedrijven achter het nieuws, om er niet verslaafd aan te zijn. En je niet te laten meeslepen door volkswijsheden als ‘je moet altijd op de hoogte zijn’.

Minder angst; meer mindful
Als je je minder bang en negatief laat maken door het dagelijkse nieuws komt er veel energie vrij. Je wordt vrijer om je eigen leven simpelweg te ervaren. Hoe meer rust, mindfulness en liefde je ontwikkelt, des te meer je de wereld te bieden hebt. Want in een wereld vol agressie en angst, is het toevoegen van nóg meer gevoelens van woede en machteloosheid nauwelijks wenselijk te noemen, toch?

Groet!
Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten