zondag 17 december 2017

"Een groot cadeau"

StraalBlog week 51
“Een groot cadeau”

Meer dan 40.000 gedachten per dag
Gedachten komen in grote getale ons hoofd binnen. Er kunnen meer dan 40.000 gedachten per dag naar binnen zeilen. Schrikbarend veel he?! Gelukkig trekken er veel van die 40.000 geruisloos aan je voorbij. We reageren meestal op gedachten die ons emotioneel raken. Deze gedachten kunnen je zo bezighouden, dat je er helemaal in op kunt gaan.

Ontvoert in een mistige wolk
Elk mens heeft een verstand en waar je verstand in uitblinkt, is jou in je hoofd houden. Het kan jou als het ware alle hoeken van de bovenkamer laten zien. Het verstand ontvoert jou in een mistige wolk waar je geen hand voor ogen meer ziet. Je wordt hier onrustig, gespannen en misschien ook wel boos/verdrietig van.

Korte termijn opluchting
Je hebt er alles voor over dat die onrust en het gepieker afneemt, want dit is zo vervelend. Het is hetzelfde verstand die jou voorziet van alle gedachten, wat komt met allerlei korte termijn afleidingsmanoeuvres. Als je jezelf afleidt van het gepieker voel je even een soort van opluchting, een vrijer gevoel in jezelf. Heerlijk even geen getob, wie wil dat nou niet?!

Ongeleide projectielen
Gedachten zouden geen gedachten zijn als ze niet vroeg of laat toch weer je hoofd in komen. Het zijn net ongeleide projectielen die zich zeer beperkt laten sturen. Het gemaal komt als een boemerang weer terug in je hoofd en het riedeltje begint weer van voor af aan. Je gaat weer op zoek naar afleiding, want alles beter dan die drukte in je hoofd. Wat je doet is een natuurlijke respons en je merkt waarschijnlijk ook dat je er eigenlijk niks mee opschiet.

Een groot cadeau
Je kunt jezelf een groot cadeau geven door gedachten te zien voor wat ze zijn; gedachten. De mens heeft de gave om gedachten persoonlijk te maken en in zichzelf te zetten. Gevolg is dat er zoveel aan je voorbij gaat, omdat je volledig versmolten bent met dat wat je denkt. Als jij onder de wolken staat kun je ze zien gaan en komen. Je neemt op die manier gepaste afstand in en kunt kijken naar in plaats van opgaan in.

Observerende rol
Als je kunt kijken naar wat er in je omgaat, kun je een observerende rol aannemen. Je zult ruimte ervaren en makkelijker contact met jezelf kunnen maken. Hoe wil jij met de situatie omgaan? Wat heb je nodig om hier gehoor aan te geven? Naast het innemen van gepaste afstand is een mild kritische houding ten aanzien van je gedachten ook helpend. Je verstand beweert wel zonder blikken en blozen overal ‘verstand’ van te hebben En dat mag jij op zijn minst in twijfel trekken.

Advies op praktisch gebied
Zet je verstand in waar het voor bedoeld is; je adviseren over praktische zaken zoals agendabeheer, het in elkaar zetten van een kast, het repareren van een gootsteen, zorgen voor verlichting op je fiets en het regelen van een verhuizing. Laat hem lekker reutelen als het aankomt op emoties, het maken van keuzes en het leveren van prestaties. Op deze vlakken kun je het voor je verstand nooit goed doen….

Stralende ondersteuning
Ben jij toe aan een andere relatie met jezelf en je gedachten? Stel het niet langer uit om je cirkel te doorbreken en neem contact met mij op.

Stralende groeten van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten