zondag 17 september 2017

"Mogen zijn met wat is"

StraalBlog week 38
“Mogen zijn met wat is”

Bagage uit het verleden
Ieder mens heeft bagage vanuit zijn verleden. Dit kan van invloed zijn op hoe jij je leven nu leidt. Het kan je beperken, beklemmen en je afhouden van innerlijke groei. Misschien voel je je ontevreden met je leven, ben je somber, onzeker en/of vermoeid. Wij hebben de neiging om al onze negatieve gedachten, gevoelens en ervaringen te willen uitschakelen. Ze mogen er niet zijn, ze moeten weg; nog liever gister dan vandaag. Deze houding zorgt ervoor dat we vanuit een kramp ons leven leiden. “Pas als de pijn/leed er niet meer is, dan wordt alles beter en kan ik het leven leiden wat ik wil”.  In principe creëer je je eigen gevangenis en hoe vervelend het woord gevangenis ook klinkt, het is ook overzichtelijk.

Aannames, patronen en gewoontes
Als mens hebben we door de jaren heen allerlei aannames, patronen en gewoontes ontwikkelt. Deze komen voort uit o.a: opvoeding, familie, vrienden en cultuur. In veel situaties reageer je op de automatische piloot. Je kunt dit ook zien als geconditioneerd gedrag, het gaat als vanzelf. Je denkt niet meer bewust na over of je ook anders had kunnen reageren. Je wilt heus wel op bepaalde punten veranderen, de scherpe kantjes eraf schaven en toch blijkt het toepassen in de praktijk vaak zo lastig. Je wordt namelijk tegengewerkt door jezelf. Je wordt gesaboteerd door je verzet tegen verandering. Ook al heb je last van bepaalde trekken in jezelf, het is ook oud en vertrouwd. Nu weet je wat je hebt en je weet niet wat je ervoor in de plaats krijgt. Gedragsverandering is een lang proces, dat gepaard gaat met vallen en opstaan.

Met één been in je verleden
Mensen zijn vaak bezig met wat is geweest of wat nog moet komen. Er worden meerdere scenario’s geschreven op een situatie en de “Ja maar” en “Wat als”  uitspraken, zijn niet van de lucht. Angst voor niet weten wat komen gaat en of je de situatie wel aan kunt, zijn je misschien niet vreemd. Ook het opgeven/loslaten van je psychisch leed kan ook eng zijn. In ieder van ons schuilt namelijk ook een ‘slachtofferrol’. Soms lijkt het net alsof je beter met één been in je verleden kan blijven staan, dan dat je verder gaat. Nu weet je wat je hebt en het is nog onduidelijk wat ervoor in de plaats komt. Mensen hebben graag de controle en stellen veel in het werk om die controle te krijgen en te behouden. Maar bedenk eens hoe vaak een situatie in de praktijk anders uitpakt dan jij van te voren had bedacht.

Ben jij bereid?
Kun jij accepteren dat je bagage bij jou hoort? Dat het je deels gemaakt heeft tot de mens die je nu bent met alle mooie en minder mooie kanten? Kun jij de pijn van het verleden aankijken en mag je deze loslaten, zodat je verleden het heden niet hoeft te bepalen? Als je bereid bent om dit proces met jezelf aan te gaan, dan zal het je stap voor stap meer ruimte en rust opleveren. Je staakt namelijk het gevecht met jezelf. Klinkt dit als muziek in je oren? Wil je graag een steuntje in de rug? Stuur me een berichtje en we bekijken de mogelijkheden!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten