zondag 12 maart 2017

"Me, myself and I"

StraalBlog week 11
“Me, myself and I”

Me, myself and I
We hebben vaak het idee dat de wereld vooral om onszelf draait. Alsof alles om ons heen in het teken staat van wat wij willen bereiken in ons leven. Apparaten doen de zware en ingewikkelde dingen voor ons en als we winkelen of uit eten gaan zijn we als klant graag koning. Eigenlijk hebben we geleerd onszelf als het middelpunt van ons leven te zien. Misschien steekt de gedachte nu de kop op dat dit egoïstisch of arrogant is? We hebben het gewoon zo geleerd! Het is jammerlijk genoeg wel precies die houding (ik heb controle over de wereld om mij heen) die ons gevangenhoudt in ons eigen denken.

Ook zonder jou draait de wereld gewoon door
Wat nu als je dit idee eens omdraait? Wat als jij er ineens niet meer bent? Wat als de spil van alles weg zou vallen, wat gebeurt er dan? De kans is groot dat er weinig zal veranderen zonder jouw aanwezigheid. Alles gaat gewoon door! Je bent dus lang niet zo belangrijk als je jezelf voor hebt gehouden. Ook zonder jou draait de wereld door. Wat doet dit gegeven met je? Misschien geeft het je een gevoel van moedeloosheid, omdat je erkent niet de baas over je leven te zijn en eigenlijk een stuk kleiner bent dan je tot nu toe dacht? Misschien geeft het je het inzicht om jezelf eens vanuit een ander perspectief te zien. Waar je eerst dacht in termen van ‘ik tegen de rest van de wereld’ kun je jezelf nu ook bekijken als een onderdeel en product van die wereld.

Denken in tegenpolen
We hebben sterk de neiging om te denken in tegenpolen. Hoe vaak zeggen we bijvoorbeeld: ‘het is kiezen of delen’, ‘geen woorden maar daden’ en het is ‘eten of gegeten worden’? In de wereld waar we deel van uitmaken bestaan natuurlijke tegenpolen zoals; licht-donker, dag-nacht, zon-maan en water-vuur. Deze elementen bestaan ook zonder dat mensen zich daarin mengen. Deze tegenpolen zijn er los van de interpretaties die wij als mensen aan dingen kunnen geven en de tegenpolen die we met ons verstand zelf verzinnen. Het verzinnen heeft te maken de kleuring die onze gedachten geven aan wat we om ons heen zien.

Oordelen bestaan bij de gratie van taal
Al onze oordelen bestaan bij de gratie van taal. De meeste tegenpolen waar we als mens mee worstelen hebben we zelf bedacht. Wij gaan anders dan dieren veel verder dan het ervaren van licht en donker. Mensen hebben een complete wereld gecreëerd van begrippen en oordelen, die we in ons hoofd als tegenpolen formuleren.

Mooi om met je mee te nemen
Stel jezelf nu eens voor hoe jouw leven eruit zou zien als je dingen niet zou kunnen verwoorden. De meeste tegenpolen die wij bedenken zouden direct hun betekenis verliezen. Wat is ‘goed’ of ‘slecht’ als je dit niet met woorden kunt beargumenteren? Wat als je hoofd niet gevuld zou zijn met woorden en al die gedachten? Waarschijnlijk zou je alleen nog weten wat je direct ervaart.

Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten