zondag 1 mei 2016

"Cursus scenarioschrijven voor piekeraars"

StraalBlog week 18
“Cursus scenarioschrijven voor piekeraars”

De cursus
De cursus gaat als volgt. Je brengt een situatie in waar je kopzorgen over hebt en dan ga je 25 scenario’s schrijven die bol staan van ‘Ja maar’ en ‘Wat als’ gedachten. Ook de woorden; altijd, moeten, nooit en verschrikkelijk mag je zonder reserves gebruiken. Je zult versteld staan hoe snel je de scenario’s af hebt. Na afloop van de cursus garandeer ik je dat je zeer vermoeid de deur weer uitgaat. Je voelt je leeg en wellicht ook gefrustreerd. Je krijgt echt waar voor je geld….

Piekeren als dagbesteding
Piekeren is voor sommige mensen een dag vullende bezigheid. Gedachten komen razendsnel en we hebben gemiddeld 40.000 gedachten per dag. Sta hier niet te lang bij stil want voor je het weet pieker je daar over. Gedachten komen en gaan. Het zijn net wolken. Mensen die piekeren verdwijnen als het ware in die wolken, waardoor zij geen helder zicht meer hebben. Alles is mistig en troebel. De ene gedachte doet hen belanden in de volgende en zo gaat dat door en door.

Doorbreek de vicieuze cirkel
Piekeren kost veel energie en levert je niks dan nadelige effecten op. Je slaap slecht, ontwikkelt ongezonde gewoontes, je voelt je afwezig, lusteloos en het levert stress op. Piekeren verlamt je, je komt tot niks meer en dat geeft vervolgens ook weer reden om te piekeren. Het is een vicieuze cirkel. Tijd om deze te doorbreken en jezelf een ander geluid te laten horen! Met nadenken is niks mis. Het is constructief; het lever je iets op en het leidt tot aanpakgedrag. Vooral mee doorgaan dus.
Als je merkt dat je op een onderwerp/situatie blijft hangen dan is het zaak om in te grijpen en jezelf te helpen.

Uit je hoofd op papier
Wat je nodig hebt is gepaste afstand en dit kun je op meerdere manieren creëren. Één manier is om uit je hoofd op papier te gaan. Dit zorgt ervoor dat je meer afstand hebt en kun je makkelijker uit je mistige wolk komen en er onder gaan staan. Zolang jij jezelf identificeert met je gedachten ga je erin op en dan blijft het mistig. Besef dat je gedachten hebt en ze niet bent. Je helpt jezelf door een mild kritische houding aan te nemen en je gedachten niet als feiten te zien.

Ik wens je meer rust en ruimte toe in je hoofd waardoor je weer kunt genieten en Stralen!

Stralende groet,

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten