maandag 7 maart 2016

"De beklemmende werking van je overtuigingen"

StraalBlog week 10
“De beklemmende werking van je overtuigingen”

De zweep
Je wilt de dingen die je doet goed doen. Je werk, het onderhouden van sociale contacten, sporten, opvoeden, het huishouden. Alles het liefst 100% omdat het anders gaat knagen en je last van schuldgevoelens krijgt. Je wilt graag voldoen aan de eisen van anderen en jezelf. De lat ligt hoog en eigenlijk zijn je taken nooit klaar. Je rent van het één naar het ander en voelt je aan het einde van een dag lusteloos en vaak ontevreden. Je hebt weer niet alles gegeven. Dit kon beter en dat kon anders.

Slachtbank
Tevredenheid, ontspannen en genieten komen niet in je woordenboek voor. Jagen, vliegen en moeten-moeten-moeten des te meer. Door deze strenge rigide houding breng jij jezelf keer op keer naar de slachtbank. Je kunt het nooit goed doen, waardoor je appelmoes van jezelf maakt. Met grote regelmaat heb ik cliënten die zichzelf in dit regime gevangen zetten.  Zij hebben vele overtuigingen die er voor zorgen dat ze deze beperkende manier van leven in stand houden.

“Als ik het niet doe, dan doet niemand het”, “Ik kan deze taken niet delegeren, want andere mensen kunnen ze niet goed volbrengen”, “Ik moet deze week 70 uur werken anders loopt alles in de soep”.

Overtuigingen onder de loep
Neem jij je overtuigingen wel eens onder de loep? Velen doen we al vanaf onze jonge jeugd op. Ze reizen met ons mee naar het volwassen leven. Kijk eens of jouw overtuigingen je in het hier en nu ook nog dienen. De kans is groot dat jij er heel wat van je af mag schudden om ruimte te maken voor nieuwe inzichten die jou wel dienen. Natuurlijk zijn er altijd taken die gedaan ‘moeten’ worden, omdat je anders in de problemen kunt komen. Als je noodzakelijke dingen afwisselt met leuke activiteiten ben je meer in balans. Onderzoek voor jezelf waar jij energie van krijgt en blij van wordt.
Doseren is voor mensen met een perfectionistische inslag van groot belang om niet leeg te lopen.

Plezier
Als jouw batterij opgeladen blijft doordat je meer afwisseling aanbrengt in ‘moeten’ en ‘gunnen’ kun je ervaren dat jouw plezier in je dag toeneemt en je flexibeler bent. De druk op taken zal verminderen en het genieten zal toenemen. Gun jezelf minder stress en meer rust en ruimte! Hoe? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.


Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten