zondag 20 maart 2016

"Van crisis naar kans"

StraalBlog week 12
“Van crisis naar kans”

Ups en downs met veel spanning
Ans en Dirk zijn de ouders van Marc en Maggie. Helaas verloopt de relatie van Ans en Dirk, de laatste paar maanden met veel ups en downs. Met regelmaat maken ze flinke ruzie wat helaas niet onopgemerkt aan de kinderen voorbij gaat. Op de momenten, dat ze als gezin bij elkaar zijn is de spanning tussen de ouders merkbaar. Vooral de eetmomenten zijn ongemakkelijk. Maggie (14 jaar) doet haar best om de gesprekken op gang te brengen en om de harmonie te bewaren. Marc (16 jaar) doet het tegenovergestelde. Hij gooit zijn kont tegen de krib. Ans en Dirk zijn zo druk met zichzelf dat ze de signalen niet oppakken.

De machteloosheid van een bemiddelaar
Maggie stort zich op haar huiswerk en brengt veel tijd op haar kamer door. Als ze haar ouders weer ruzie hoort maken gaat ze bemiddelen om de rust terug te brengen. Helaas dringt Maggie niet tot haar ouders door en voelt zij zich steeds machtelozer in deze situatie. Marc spijbelt veel en hangt vaak rond in het winkelcentrum. Met een groepje vrienden, begint hij uit verveling, spullen uit winkels te stelen. Het geeft hem een kick. De adrenaline die hij voelt lijkt verslavend te werken. Marc neemt steeds meer risico en het lukt hem om duurdere spullen te stelen. Hij zet een handeltje op en verdient op die manier een behoorlijke duit.

Wegdrukken en vermijden
Hoe de kinderen zich voelen gaat compleet aan Ans en Dirk voorbij. Ans drinkt met de dag meer om haar verdriet weg te drukken. Dirk is meer weg dan dat hij thuis is. Als hij gewerkt heeft gaat hij naar zijn werkplaats om te klussen aan zijn motor. Beiden hebben geen idee hoe zij deze situatie kunnen doorbreken. Maggie maakt zich zorgen om haar moeder en doet er van alles aan om Ans te laten stoppen met drinken. Zij neemt het huishouden voor haar rekening als haar moeder dagelijks dronken in haar bed of op de bank ligt. In de avond en nacht doet Maggie haar huiswerk. Ze doet er alles aan om te voorkomen dat de omgeving door krijgt wat er in het gezin speelt.

Onhandelbaar en scooterongeluk
Marc is onhandelbaar als hij thuis is. Hij scheldt zijn vader en moeder uit, sloopt meubilair en zet de muziek zo hard dat de buren al een paar keer de politie hebben gebeld. Op een avond stiert hij met een dolle kop het huis uit en pakt zijn scooter. Marc verliest door zijn snelheid de macht over het stuur en belandt met een harde klap tegen een boom. De paniek is groot als blijkt dat Marc in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. Ans, Dirk en Maggie wijken geen minuut van zijn bed. Door dit ongeluk beseffen Dirk en Ans dat zij hun zoon kwijt hadden kunnen zijn. Het dringt langzaam tot hen door dat zij de afgelopen maanden geen ouders zijn geweest. Ze waren alleen bezig met zichzelf.

Vechten voor huwelijk en terugwinnen van vertrouwen
Ans en Dirk besluiten voor hun huwelijk te willen vechten. Ze willen elkaar en hun gezin niet kwijt. Met ondersteuning leren ze om zichzelf met respect voor zichzelf en de ander te uiten en naar elkaar te luisteren. Stap voor stap komen ze nader tot elkaar. Er wordt ook aandacht besteed aan manieren waarop zij het vertrouwen, als ouders, van de kinderen terug kunnen winnen. Maggie krijgt ook gesprekken om te kunnen vertellen, wat de afgelopen maanden met haar gedaan hebben. Het lucht haar op om haar verhaal te doen en ze leert dat zij niet verantwoordelijk is voor haar ouders. Maggie krijgt handvatten om assertiever te communiceren zodat zij haar grenzen beter aan kan geven. In de periode die volgt zien Ans en Dirk, dat hun dochter weer blijer en meer ontspannen is.

Voorkomen van explosie en in gesprek blijven
Gelukkig knapt Marc op en krijgt ook hij ondersteuning om met zijn opgekropte boosheid en verdriet om te gaan. Marc leert sneller te benoemen wat er in hem omgaat, zodat hij een explosie kan voorkomen en er een gesprek tussen zijn ouders en hem mogelijk blijft. Zijn handel doekt hij op en om zijn behoefte aan spanning toch kwijt te kunnen gaat hij op kickboksen.

Van crisis naar kans
Ans, Dirk en de kinderen vormen weer een gezin waarin aandacht is voor elkaar.
Het was erop of eronder…De huwelijkscrisis is in dit geval een nieuwe kans gebleken die allen met beide handen hebben aangepakt. Herken jij je in deze situatie of mensen in je omgeving? Voel je vrij om te reageren!

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten