zondag 13 maart 2016

"De illusie van het negatieve geloof"

StraalBlog week 11
“De illusie van het negatieve geloof”

De dagelijkse onzekerheid
Vind je me mooi? Ben ik niet te dik? Heb ik dat net goed gedaan? Bevestiging vragen doen we allemaal wel eens. Niks mis mee. Niemand is ten alle tijden 100% zeker over zichzelf. Als je dagelijks onzeker bent over je uiterlijk, je prestaties, je vriendschappen en je relatie, is er meer aan de hand. De onzekerheid neemt je dan zodanig in beslag dat het je functioneren negatief beïnvloedt.

Onhandige acties, flaters slaan en gegiechel
Je bent je als het ware over-bewust van jezelf. Alles wat je doet vergroot je uit, waardoor je bepaalde situaties zelfs gaat vermijden. Ook ga jij je anders gedragen dan je bent. Je gaat heel veel praten of je zegt juist helemaal niks, omdat je bang bent om een flater te slaan. Je gaat giechelen terwijl de situatie daar niet naar is, of je gaat je best doen om heel intelligent over te komen om je onzekerheid te verbloemen.

Pubertijd; een uitdagende en spannende periode
Onzekerheid ontstaat nogal eens in de pubertijd, omdat dit een levensfase is, waarbij er een hoop te ontdekken valt. Nieuwe school, vriendjes, vriendinnetjes, losmaken van je ouders, uitgaan, experimenteren met seks, alcohol en drugs. Een uitdagende en spannende periode, die gepaard kan gaan met de nodige twijfels en onzekerheid. Het hoort bij volwassen worden.

Hobbels en bobbels
Mensen met voldoende basis zelfvertrouwen slagen er sneller in om onzekerheden te overwinnen, dan mensen die dit minder hebben. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, kijk je meer naar dat wat je niet kunt. Je zult meer hobbels moeten nemen om je onzekerheid te overwinnen.

Het negatieve geloof in jezelf
Ook angstige gedachten spelen je parten als je onzeker bent. “Ik kan deze taak nooit tot een goed einde volbrengen”, “Ik ben niet leuk genoeg” en “Ik heb onvoldoende mijn best gedaan” zorgen ervoor dat jouw geloof in jezelf tot een dieptepunt zakt.  Je ondermijnt jezelf en doordat je dit dagelijks doet weet je niet beter meer. Vaak ben je er ook van overtuigd dat anderen niet in jou geloven en jou zelfs stom vinden.

Een bodemloze put en de gevolgen
Het beroep dat je op je omgeving doet is groot, omdat je vaak op zoek bent naar de bevestiging van anderen. Op een gegeven moment worden jouw naasten het ook zat om je keer op keer gerust te stellen. Voor hen ben je een soort bodemloze put. Wat ze ook tegen je zeggen, je gelooft het toch niet. Je trekt alles in twijfel. “Ze menen het niet en zeggen het alleen maar om van me af te zijn”.
En zo bekrachtig jij het negatieve geloof in jezelf weer en stoot je uiteindelijk mensen af.

Invloed op hoe je met je denken omgaat
Verlamming, afzondering, somberheid en middelenmisbruik liggen op de loer als je geen actie onderneemt om deze cirkel te doorbreken. Alles wat je aandacht geeft wordt groter, het negatieve en gelukkig ook het positieve. Jij hebt invloed op jezelf, op de manier waarop je met je gedachten omgaat, waardoor je jezelf met andere ogen kunt waarnemen en je menselijkheid kunt omarmen.

Meer ruimte, vertrouwen en de mogelijkheden
Maak meer ruimte in jezelf en leef zoveel als mogelijk in het hier en nu. Het Nu is overzichtelijk en biedt de gelegenheid om stil te staan bij alles dat er ondanks alles wel aanwezig is. Heb je de wens om met meer vertrouwen in je leven te staan en je wilt graag een steuntje in de rug? Voel je vrij om contact met mij op te nemen zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten