zondag 28 februari 2016

"Het moment van de waarheid"

StraalBlog week 9
“Het moment van de waarheid”

Het fijne van voorspelbaarheid
Jessica werkt al een aantal jaar als magazijnmedewerkster. Ze heeft het over het algemeen goed naar haar zin. Elke dag verloopt zo’n beetje hetzelfde. Jessica vaart op haar ervaring. Ze heeft door de tijd heen al heel wat collega’s zien gaan en komen.  De meesten vertrokken na een poosje, omdat zij uitdaging misten. Jessica vindt het juist prettig dat haar werk voorspelbaar is.

Uitnodiging en de spanning
Sinds een paar maanden heeft Jessica een nieuwe leidinggevende. Een pittige dame en een heel ander type dan Karel, haar vorige leidinggevende. Kim is een stuk jonger en wil een frisse wind door het bedrijf laten waaien. Om elkaar beter te leren kennen nodigt Kim Jessica uit voor een gesprek.
Jessica is vanaf het moment dat ze de uitnodiging heeft gekregen nerveus.

Rampscenario’s 
Jessica’s gedachten gaan alle kanten op. Ze is bang dat ze niet uit haar woorden zal komen. Straks zegt ze allemaal domme dingen tegen Kim en krijgt ze haar ontslag, omdat Kim haar niet goed genoeg vindt. Jessica bedenkt allerlei rampscenario’s en de “Ja maar” en “Wat als” gedachten zijn veelvuldig aanwezig.

Nare dromen en onrustige nachten
Jessica slaapt slecht door haar gepieker. Als ze wel slaapt, heeft Jessica nare dromen waarin zij haar huis uit gezet wordt, omdat ze geen werk en inkomen meer heeft. Daarbij laat iedereen haar vallen en Jessica voelt zich reddeloos verloren. Deze droom herhaalt zich keer op keer. De onrustige nachten trekken een grote wissel op Jessica.

Verdwijnen in je gedachten
Jessica verdwijnt als het ware in haar gedachten, waardoor alles om haar heen mistig en troebel wordt. Ze loopt elke keer hetzelfde rondje en doordat haar gedachten voor haar waar zijn, gaat zij zich hier ook naar gedragen. De afgelopen dagen gaat er namelijk meer mis dan ooit tevoren. Gebrek aan rust en geen focus op haar werkzaamheden zorgen ervoor dat Jessica belangrijke zaken vergeet te doen.

Hoog opgelopen spanning
Jessica bevestigt haar rampgedachten; “Zie je wel, ik kan dit werk helemaal niet. Ik maak fout op fout en door mij loopt alles in de soep”. Op de ochtend van het gesprek is de spanning zo hoog in Jessica dat ze moet overgeven. Nu voelt ze zich helemaal een loser. Jessica is boos op zichzelf en zal blij zijn als het gesprek achter de rug is.

Het moment van de waarheid
Het moment van de waarheid is aangebroken. Jessica voelt het zweet van haar rug lopen en haar handen trillen. Kim merkt dat Jessica nerveus is. Door het maken van een grapje breekt Kim het ijs en steekt ze van wal. Kim is enorm tevreden over de inzet van Jessica en vraagt haar of ze na wil denken over het volgen van een opleiding.

Besef steun te kunnen gebruiken
Jessica weet niet wat ze hoort. Ze heeft zich dus voor niks zo druk gemaakt.  Er valt een last van haar schouders. Jessica beseft wel dat zij steun kan gebruiken om aan haar zelfvertrouwen te werken. Het gepieker en gebrek aan slaap, is ze beu. Jessica wil graag meer rust en ruimte ervaren, zodat ze energie overhoudt en beter slaapt.

‘Ik’ verstevigen
Na een aantal sessies, waarin Jessica oefeningen en opdrachten meekrijgt om haar ‘ik’ te verstevigen, gaat het al een stuk beter met haar. Zo leert zij onder andere om haar gedachten te zien voor wat ze zijn: gedachten. Jessica heeft veel baat bij het innemen van gepaste afstand van haar gedachten en gevoelens. Ze ervaart  dat het aan haar is hoe zij met zichzelf en een situatie om wilt gaan.

Stralende ondersteuning
Herken jij je in het verhaal van Jessica en wil je ook graag handvatten om je ‘ik’ te verstevigen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten