zondag 31 januari 2016

"Stralen van binnenuit"

StraalBlog week 5 
“Stralen van binnenuit”

Niet lekker in je vel
Je voelt je al langere tijd niet lekker in je vel zitten.  Je bent onrustig, reageert snel aangebrand en ook in de activiteiten die leuk zouden ‘moeten’ zijn heb je geen zin. Je wilt het liefst wegkruipen onder je dikke dekbed en de dag aan je voorbij laten gaan, maar dat kan niet want de plicht roept. Je hebt immers een baan en een gezin die veel van je energie en aandacht vragen. Nu ervaar je het trouwens niet als vragen, maar als opeisen. Pffff, je wilt gewoon even helemaal niks.

Een druk verstand
Je mag niet toegeven aan je behoefte, dat kan natuurlijk niet. Wat zouden je werkgever, gezin en familie er wel niet van vinden? Daarbij heb je ook zelf een heel druk verstand, wat continu allerlei verhalen jouw hoofd in stuurt, met waar je aan moet voldoen. Je wordt er gek van en wil je hoofd het liefst afzetten. Naarstig ga je op zoek naar manieren die je meer rust in je hoofd kunnen bieden. Van shoppen tot sporten als het je maar helpt de rust terug te krijgen. Eigenlijk geeft alles wat je doet op korte termijn een stukje rust en ontspanning en naar mate de dagen vorderen komt de onrust in volle vaart weer terug.

Korte termijn behoeftebevrediging
De frustratie neemt toe, omdat de onrust terug blijft keren en jij blijkbaar niet in staat bent om het tij te keren. Je bent heus wel in staat om het tij te keren; je weet alleen niet hoe, omdat je dit nooit geleerd hebt. De manier waarop je nu met je onrust omgaat, klopt precies met hoe je geprogrammeerd bent. Je verstand is gericht op korte termijn behoeftebevrediging en heeft geen oog voor het effect op langere termijn. Het gaat de pet van je verstand te boven om bij het opmerken van de onrust eerst eens even niets te doen. Hij gilt moord en brand, want voor je verstand is er sprake van een noodsituatie.

Strak afgesteld alarmsysteem
Je hebt een heel strak afgesteld alarmsysteem en dat gaat bij het minste geringste af. In blinde paniek druk je op alle knoppen in de hoop dat je de juiste code intypt. De paniek neemt alleen maar toe naarmate het langer duurt voordat je de juiste code indrukt en zo ga je in principe ook met je onrust om. Je verstand eist dat je er iets aan doet. Je moet rustig worden en doen wat er van je verwacht wordt. In praktijk merk jij dat al je verwoede pogingen op niks uitlopen. Heel frustrerend.

Uitnodiging van mij aan jou
Mijn uitnodiging aan jou is om bij de eerste signalen van onrust, druk, spanning een pas op de plaats te maken en adem te halen. Neem nu juist jezelf in acht door een rustmoment te nemen in plaats van allerlei noodsprongen te maken. Ga eens uit je hoofd en maak contact met je lijf. Waar voel je de onrust/spanning in je lijf? Adem met gerichte aandacht naar deze plek in je lichaam toe. Geef er juist aandacht aan. Het is er per slot van rekening. Merk op dat je weg wilt van je onrust en haal jezelf met mildheid er weer met je aandacht naar terug.

Stralen van binnenuit
Wat nou als je onrust, spanning er gewoon mag zijn? Wat kan die houding je brengen? Wat als je niet meer hoeft te vechten tegen dat wat er op het moment is? Het kan zomaar zo zijn, dat je gaat Stralen van binnenuit en de rust vindt waar je naar op zoek bent! Gun het jezelf om nieuwe ervaringen op te doen. Staak je strijd en stap in je leven!

Stuur vrijblijvend een berichtje
Kun jij wel wat ondersteuning gebruiken en vind je de stap naar een psycholoog te groot? Overweeg dan eens een sessie met een coach. Spreekt mijn manier van benadering je aan, dan lijkt het mij fijn om je berichtje in mijn mailbox te zien verschijnen.

Stralende groet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten