maandag 28 september 2015

"Een web vol angsten"

Straal Blog week 40
“Een web vol angsten”

Ruzies en irritaties
Sofie (31) is zeven jaar samen met Richard (33). Het laatste half jaar rommelt het tussen hen. Ze maken vaker en sneller ruzie over ogenschijnlijk pietluttigheden. Sofie wil deze ruzies graag uitgebreid uitpraten en dit roept nog meer irritatie bij Richard op. Voor hem hoeft al dat gepraat niet. Dit geeft Sofie het gevoel dat zij en de relatie niet belangrijk zijn.

Rampscenario’s 
Bij Sofie groeit de onzekerheid met de dag. Ze is continu bezig met denken voor Richard en er ontspruiten allerlei rampscenario’s. Hij heeft een ander, hij vindt haar niet aantrekkelijk meer, hij gaat bij haar weg en zo gaat het maar door en door. Sofie zoekt veel bevestiging bij Richard en hij geeft het haar niet. Richard trekt zich steeds meer terug en is veel avonden weg. Nog meer voer voor Sofie…..

Mistige wolk
Sofie geeft heel veel energie weg aan gepieker en al die tijd kan ze niet meer aan andere dingen besteden. Haar angstige verstand heeft haar volkomen overgenomen. Ze zit als het ware in een mistige wolk en ziet geen hand voor ogen.  Haar verstand voorziet haar van allerlei ongenuanceerde verhalen die voor Sofie heel waar lijken. Ze geloofd haar gedachten blind en gaat er in mee. Het gevolg is, dat Sofie allerlei gedrag vertoont, wat eigenlijk helemaal niet bij haar past. Iets wat ze altijd verafschuwde doet ze nu zelf. Sofie controleert wanneer ze de kans krijgt Richard zijn telefoon.

Een web vol angsten
Beetje bij beetje raakt Sofie dieper verstrikt in een web vol angsten en ze weet niet hoe ze hier uit kan komen. Haar verstand eist dat Sofie handelt en hierdoor wordt de warboel alleen maar groter. Sofie mag leren om een mild kritische houding ten aanzien van haar gedachten/verstand in te nemen. Als ze merkt druk in haar hoofd te worden, dan mag ze eerst een pas op de plaats maken en ademhalen. De ademhaling is een eerste belangrijke buffer tussen Sofie en haar verstand.

Beter leren voelen
De ademhaling geeft Sofie ruimte om afstand in te nemen en te observeren wat er nu echt aan de hand is. Ook leert ze om contact met haar lijf te maken, want die doet al even niet meer mee in al het verbale geweld. Wat voelt ze als ze stil staat en waar voelt Sofie het in haar lichaam? Deze ervaring is niet per se prettig en dat is ook niet het doel. Sofie mag beter leren voelen. Hoe wil zij met zichzelf omgaan? Welke relatie wil Sofie met zichzelf?

In contact staan 
Sofie zag zichzelf niet en richtte haar aandacht volledig op haar partner. Hij moest haar voeden en hierdoor ontstond er een scheve verhouding. Richard wist op zijn beurt niet hoe hij Sofie op assertieve wijze duidelijk kon maken, dat hij zich onprettig voelde bij deze situatie. Sofie gunt zichzelf nu momenten waarop ze bewust stilstaat bij haar gevoel en behoeften. Ze is nu in staat om zichzelf te geven wat ze nodig heeft. De relatie is hierdoor in positieve zin veranderd en beiden voelen zich weer prettig in het samenzijn.

Herkenning?
Herken jij jezelf in het verhaal van Sofie en Richard en wil je graag ondersteuning voordat je relatie op de afgrond staat? Neem dan contact met mij op en we maken een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten