maandag 1 juni 2015

"Lang leve houvast en controle"

Blog week 23
“Lang leve houvast en controle”

Weten, weten, weten
Wil jij ook zo graag van alles begrijpen? Van de keuzes die je maakt tot wat een ander beweegt om te doen wat hij doet? Van lichamelijke klachten die je hebt tot de beslissingen die de overheid maakt inzake de zorg? Begrijpen en verklaren zijn activiteiten die bij het verstand hoog aangeschreven staan. Je verstand vindt het meer dan heerlijk om jou continu te voorzien van allerlei verhalen.

Slurpende energie
Als je veel in je hoofd zit is het best lastig om nog in contact met je lijf en de wereld om je heen te zijn. Je hebt daar namelijk helemaal geen tijd meer voor. Het ene na het andere verhaal vergt alle aandacht en kost ook de nodige energie. Die energie kun je maar een keer besteden, weg is weg en je drukke verstand viert ondertussen een feestje. Het is namelijk weer gelukt om jou af te houden van wat er werkelijk toe doet. Je leven LEVEN!

Houvast en controle
We verklaren ons het rambam, omdat we het nu eenmaal fijn vinden houvast en controle te hebben. Als jij weet wat je mankeert en wat maakt dat een ander doet wat hij doet, dan kun je het in een laatje stoppen met een slot erop. Het is wel de bedoeling dat het laatje vervolgens dicht blijft. Je hebt het verklaard en nu moet het klaar zijn. Punt uit. In praktijk blijkt die punt geen definitieve punt te zijn.

Ongeleide projectielen
De punt die jij wilde zetten blijkt nogal in beweging te zijn. Je gedachten laten zich namelijk niet in een laatje stoppen. Het zijn net ongeleide projectielen en schieten alle kanten op. Je kunt dus urenlang in je hoofd doorbrengen en druk zijn met begrijpen en verklaren. Naast dat je die tijd dus niet meer aan andere dingen kunt spenderen, is het ook nog eens zo, dat er nu eenmaal ook situaties zijn die niet te begrijpen zijn.

Van knutselen naar observeren
Je verstand schreeuwt het nu waarschijnlijk uit. Natuurlijk is alles te begrijpen! En hopsakee, daar ontvoert hij je weer je hoofd in. Missie geslaagd. Op naar de volgende dagbesteding. Zo vermoeiend dit. Ik gun je iets anders. Neem je gedachten en gevoelens waar in plaats van ermee te knutselen. Merk op dat je druk bent met begrijpen en verklaren. Om vervolgens contact met je lijf te maken. Wat voel je en waar voel je het? Pas de diepere ademhaling toe en blijf uit de gedachtenstrijd. Het is zo fijn om je gedachten en gevoelens puur te observeren. Je verstand eist dat je er van alles mee doet en ik zeg juist; kijk ernaar en laat alles als wolkjes gaan en komen.

Mag je het ook niet weten?
Door de afstand tot je gedachten in te nemen kun je komen bij je observerende zelf. Het deel wat alleen maar kijkt naar en meer niet. De ruimte die je nu ervaart kun je gebruiken om jezelf uit te nodigen contact met je waarden te maken. Wat vind jij nu werkelijk belangrijk? Wat wil jij dit leven in ieder geval doen en wat zou je doen als je niet bang bent voor het ‘niet weten?'

Uit je hoofd, in je leven
Uit je hoofd, in je leven door met regelmaat jezelf te zien en horen. Maak contactmomenten met jezelf waarin je kunt aarden en ademhalen. Voel dat je ademt, voel dat je leeft en besef dat het leven eindig is. Stel niets uit, doe dat waar jij belang aan hecht nu door stapjes te zetten in de richting die je op wilt.

Stralende steun
Word jij blij van bovenstaande en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Voel je vrij om contact met mij op te nemen.


Stralende groet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten