maandag 25 mei 2015

"De rigide generaal"

Blog week 22
“De rigide generaal”

Verstand en emoties
Je verstand en emoties gaan niet fijn samen. Je kunt het herkennen aan het volgende; je maakt iets heel vervelends mee en je schiet als het ware op slot. Het lijkt alsof er een stevig fort om je heen staat waar je niet doorheen komt. Je lijf verhardt, je kaken stijf op elkaar en je gedachten zijn gericht op sterk moeten zijn.

Een veilig harnas
Je mag niet laten zien dat de situatie je raakt, want dat is zwak. Het laatste wat jij wilt zijn is zwak. Daarbij wil je anderen ook niet belasten. Iedereen is ook gewend dat jij er voor hen bent, dus een andere optie is er niet. Dag in dag uit trek jij je harnas aan en houd je groot. Jij kunt dit als de beste, want je doet dit immers al jaren en tot nu toe gaat het altijd goed.

Op je tenen lopen
Nou ja, goed, goed….Het lijkt allemaal goed te gaan. Je merkt door de tijd heen namelijk heus wel dat er momenten zijn waarop je op je tenen loopt. Je zou het weleens uit willen schreeuwen, omdat je het ook niet meer overziet. En ja, je zou zelfs ook wel eens willen schuilen in de veilige armen van iemand anders. Even niet de sterke hoeven zijn. Maar ja, dat is natuurlijk niet voor jou weggelegd. Ze zien je komen!

Tijd voor verfrissing
Zolang je versmolten bent met je gedachten zal er in de huidige situatie geen verandering komen. Je zult keer op keer hetzelfde rondje lopen. Tot frustrerend aan toe, want je wilt best wel anders omgaan met moeilijke situaties, maar je weet niet hoe. Het kan heel verfrissend zijn om een aantal sessies met een personal coach te doen. Je krijgt handreikingen om je kleurenpalet in je gedrag uit te breiden en deze kunnen je meer rust en ruimte bieden om te zijn wie je bent.

Je  verstand als regisseur
Je verstand vertelt jou heel graag wat je wel en niet mag denken en voelen. Het is ervan overtuigd de wijsheid in pacht te hebben en wil jouw leven regisseren. Het nare is, dat je verstand enorm wispelturig is en jou behoorlijk in de war kan brengen. Het is dus belangrijk dat je leert op te merken wanneer je verstand aan het woord is. Herkenningspunten zijn onder andere: rigiditeit, zwart-wit, eenzijdige kijk op situaties, eisen en moeten. Deze punten staan hoog in het vaandel en het verstand is een zwartkijker pur sang.

Mild kritische houding
Je doet er verstandig aan om een mild kritische houding aan te nemen, zodat er meer afstand kan komen tussen jou en je verstand. Door je verstand op te merken kun je hem op een stoel zetten en lekker daar laten schreeuwen. Hij gaat er dit leven niet mee stoppen, dus het is belangrijk dat jij leert contact met jezelf te maken. Breng de signalen die je krijgt bij psychische beslommeringen in kaart. Geef vervolgens gehoor aan die signalen. Laten ze het startsein zijn om een pas op de plaats te maken en een aantal keer diep adem te halen.

Je ademhaling als buffer
Je ademhaling kun je zien als een buffer tussen jou en je verstand. Waar je verstand eist dat je direct moet reageren/handelen, vraag ik je om eerst stil te staan. Maak contact met jezelf en vraag waar jij nu behoefte aan hebt. Wat wil jij nu het liefst doen? Laat het antwoord dat hieruit komt je richting zijn. Neem je schreeuwende en obstakels opwerpende verstand met je mee onder je arm naar de haven waar jij naartoe wilt.

De 3 A’s als anker
Maak van de 3 A’s (Aarden, Ademhalen en Afstand innemen) je anker en werp hem uit naar behoefte. Meer weten? Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten