zondag 3 mei 2015

"Trillend als een rietje"

Blog week 19
“Trillend als een rietje”

Spanningssignalen
Wat valt jou aan jezelf op als je gespannen bent? Welke signalen krijg jij? Misschien merk je dat je hoofd overloopt met gedachten en je een drukkend gevoel in je hoofd krijgt. Het kan ook zo zijn, dat je gaat friemelen met je handen, continu heen en weer drentelt, een verhoogde hartslag krijgt en je jezelf niet meer kunt concentreren op dat waar je mee bezig bent.

Gehoor geven i.p.v. negeren
Zoveel mensen zoveel verschillende signalen. Belangrijk is, dat jij je signalen opmerkt en er gehoor aan geeft. Al te vaak negeren we signalen omdat het nu even niet uitkomt. Je verstand geeft je de niet mis te verstane opdracht om gewoon nog even door te beuken. Die rust komt later wel of niet…
Je verstand ziet het als zijn missie om jou te behoeden voor het maken van fouten. Verder zal het er alles aan doen om te zorgen dat je niet buiten de boot valt.

Burn-out en perfectionisme
Het zijn niet voor niets de mensen met een perfectionistische inslag die met een burn-out te maken kunnen krijgen. Het verstand van deze groep stelt onmenselijke eisen en legt de lat zo hoog, dat zij alleen maar kunnen falen. De angst om de dingen niet goed te doen is zo groot, dat zij hierdoor verblind raken en grens na grens blijven overgaan. Het blind meegaan met je verstand zorgt ervoor dat je uitgeput raakt en op een gegeven moment uitvalt op je werk.

Direct handelen
Je verstand heeft er alle reden toe om door te blijven gaan. In de oertijd kon het zich niet permitteren om stil te staan en de situatie eerst rustig te bekijken om aan de hand daarvan het handelen af te stemmen. Je verstand moest direct tot actie overgaan en roept dit in het hier en nu ook tegen jou. Het punt is alleen dat er in de oertijd allerlei gevaarlijke dieren rondliepen en deze houding echt nodig was.

Afstand innemen
Nu lopen de wilde dieren niet meer in het wild, maar in je hoofd. Voor je verstand is dit echter hetzelfde en komt het met dezelfde bombarie je hoofd in gegaloppeerd. Het is dus aan jou om afstand in te nemen van je paniekerige verstand. Neem je signalen serieus en reguleer je ademhaling. Maak die pas op de plaats en stel jezelf de vraag: “Wie in mij is er nu aan het woord?”. Als je opmerkt dat het je angstige verstand is mag je deze op een eigen krukje plaatsen.

Verstand op een krukje
Met je verstand op een eigen krukje creëer je ruimte en deze kun je goed gebruiken! Wat je verstand wilt is wel duidelijk. Veel interessanter vind ik wat Jij wilt. Stel er zijn geen obstakels wat zou jij dan willen? Welke actie brengt jou dichterbij de mens die je wilt zijn? Deze uitnodigende vragen brengen jou dicht bij je waarden. Op je waarden kun je bouwen. Op je wispelturige angstige verstand niet….

Stralende ondersteuning
Wil jij graag anders in je leven staan en kun je hier ondersteuning bij gebruiken? Schroom niet en weet me te vinden! Stel je wensen niet langer uit. Het leven is te kort om dat wat jij werkelijk wilt niet ten uitvoer te brengen.


Stralende groet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten