zondag 17 mei 2015

"De sluipmoordenaar"

Blog week 21
“De sluipmoordenaar”

Van sociaal naar probleem
Kira (38 jaar) is de afgelopen twee jaar steeds meer gaan drinken. Zij nuttigt voornamelijk witte wijn en bij gebrek daaraan drinkt ze bier. Kira was tot het overlijden van haar moeder 2 jaar geleden een sociale drinker. Ze ging wel eens een wijntje drinken na het werk met een collega en sprak regelmatig met vrienden af om iets te gaan drinken.

De stilte van de nacht
Sinds het overlijden van haar moeder kreeg Kira problemen met slapen. Ze zag tegen de stilte van de nacht op. Kira voelde zich op die momenten extra verdrietig en eenzaam. Steeds vaker nam ze voor het naar bed gaan twee bellen witte wijn in de hoop in slaap te kunnen vallen. Ze viel inderdaad in slaap, maar werd midden in de nacht weer wakker. Zodra Kira haar ogen open deed begon ze te malen en nam de onrust toe.

Sluipmoordenaar
Als reactie op de onrust nam Kira steeds vaker wijn of bier om zichzelf tot bedaren te brengen. Kira voelde zich steeds vaker somber en haar medicijn stond voor haar klaar. Sluipenderwijs veranderde Kira van een sociale drinker naar een zogezegde probleemdrinker. Ze voelde zich afhankelijk van de drank; ze had de overtuiging zonder haar dagelijkse inname niet meer te kunnen functioneren. Kira’s sociale leven donderde in duigen. Ze sloot zich af van haar familie en vrienden.

Ontkenning in alle toonaarden
De werkgever van Kira merkte ook op, dat het niet goed met haar ging en stuurde haar naar de huisarts voor een gesprek. Kira ontkende in alle toonaarden, dat ze problemen had en zag dus geen reden om een afspraak bij de dokter te maken. Haar werkgever voerde de druk op en Kira stemde uiteindelijk schoorvoetend in.

Doortastende huisarts
Bij de huisarts noemde zij alleen haar slaapproblemen in de hoop slaaptabletten te krijgen. De arts was gelukkig doortastend genoeg om hier doorheen te prikken. Hij verwees Kira door naar Straal om sessies te volgen. Aanvankelijk bagatelliseerde Kira haar drankgebruik. Het viel allemaal wel mee en ja soms was het fijn om haar verdriet niet te hoeven voelen. Het gedrag van Kira past bij onze natuur van vechten en vluchten tegen die ongrijpbare vijand waar we maar geen grip op krijgen.

Vechten en vluchten
Kira vocht met alles wat zij in zich had tegen haar emoties en sombere gedachten. Een ogenschijnlijk ideaal vlucht- en verdovingsmiddel bleek de alcohol te zijn. Kira merkte dat zij steeds meer en vaker drank in te nemen had om zich verdoofd te voelen. Keer op keer kwamen de gedachten en gevoelens terug. Het hield maar niet op en alles in Kira schreeuwde om rust. Zij wist alleen niet hoe zij op een constructieve manier de rust in zichzelf kon ervaren. Het doorbreken van afhankelijkheid gaat met dualiteit gepaard. Kira wilde zich enerzijds niet langer onderdompelen in de drank, maar ze ontleende er ook een zekere mate van veiligheid aan. Nu hoefde ze niets met haar gevoel te doen en dat was ook fijn.

Van destructief naar constructief
In de sessies zijn we op verschillende manieren ruimte gaan maken, om al haar gedachten en gevoelens, rondom het overlijden en gemis van haar moeder er te laten zijn. In plaats van de primaire respons van vechten en vluchten om te zetten in destructief gedrag, leerde Kira om eerst een pas op de plaats te maken. Door het inzetten van de diepere ademhaling creëerde zij een buffer tussen zichzelf en haar verstand. Hierdoor kon Kira haar gedachten op gepaste afstand bekijken. De ruimte die hierdoor ontstaat gebruikt Kira om contact met zichzelf te maken.

Voelen zonder jezelf te verliezen
Kira ervaart dat zij kan voelen zonder zich te verliezen en dat zij ook met pijn gehoor kan geven aan wat zij werkelijk wil. Kira wilde diep van binnen heel graag haar familie en vrienden om zich heen en is gaandeweg het contact aan het herstellen.

Stralende ondersteuning
Herken jij jezelf in het verhaal van Kira en wil je ook graag ondersteuning? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.


Stralende groet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten