zondag 16 november 2014

"Dommertje"

Blog week 47
“Dommertje”

Tergende onzekerheid
Jada (43) heeft haar leven lekker op de rit. Ze heeft een leuke man en 2 kinderen. Jada heeft een eigen advocaten praktijk, waar ze met veel plezier werkt. Dit alles is Jada niet aan komen waaien. Zij heeft een enerverende jeugd gehad en geknokt voor alles wat ze nu heeft. Jada komt bij Straal, omdat zij graag minder last wil hebben van haar onzekerheid.

Vaders wil is wet
De vader van Jada was marinier en als hij thuis was, duldde hij geen tegenspraak van wie dan ook. Zowel Jada als haar moeder waren bang voor deze man. Hij hield het hele gezin in de klem. Vaders wil was wet en alles moest gaan zoals hij wilde. Vrouwen waren prima voor in het huishouden en meer niet. Vader liet ook geen gelegenheid onbenut om de vrouwen in zijn leven, te laten weten, dat ze dom waren.

Geen andere keuze
Jada was echter een slimme meid en zij kreeg van de meester het advies om VWO te doen. Haar vader wilde dit pertinent niet hebben. Jada moest naar de Huishoudschool. Op die school leerde zij tenminste, gedegen een huishouden runnen en koken. Jada smeekte haar vader, om toch naar het VWO te mogen, maar hij was onverbiddelijk. Jada had geen andere keuze, dan haar vaders wil ten uitvoer te brengen.

Vlucht uit huis
Jada leerde haar man Kees, op 18 jarige leeftijd kennen en hij betekende haar uitvlucht om het ouderlijk huis te verlaten. Jada en Kees gingen in een stad vele kilometers verderop wonen. Jada was heel onzeker; ze voelde zich dom en vond het moeilijk te geloven, dat iemand als Kees voor haar koos. Jada vroeg veel bevestiging aan Kees en hij gaf haar deze met liefde. Kees stimuleerde Jada, om op zoek te gaan naar activiteiten, waar zij blij van werd.

Een wens die niet losliet
Jada voelde een sterke behoefte om de hulpbehoevenden in de samenleving bij te willen staan. Ze wilde heel graag advocate worden, maar dat zou ze natuurlijk nooit kunnen. Toch liet deze wens haar niet los. Jada zat urenlang in de bibliotheek om zich in te lezen en haar enthousiasme groeide meer en meer. Na lange gesprekken met Kees, besloot Jada bij de universiteit te informeren naar de mogelijkheden om een rechtenstudie te doen.

Trots!
Als Jada de toelatingstest met goed gevolg zou halen, mocht ze zich inschrijven. Jada slaagde met vlag en wimpel voor de test en ze rondde haar studie ruim binnen de toegestane tijd af. Voor het eerst voelde Jada zich trots. Ze kon dus toch iets! Na jarenlang bij verschillende kantoren gewerkt te hebben, besloot Jada, om voor zichzelf te beginnen.

Knagende stemmetjes
Jada merkt in het hier en nu, dat de sporen van haar vaders opvoeding diep ingenesteld zijn. Jada is een succesvol advocaat en ze wordt zeer gewaardeerd door haar collega’s. Toch blijft Jada onzeker over haar capaciteiten. Jada heeft de overtuiging, elk moment door de mand te kunnen vallen. Jada doet natuurlijk maar wat en ze heeft tot nu toe geluk gehad, dat zij haar zaken tot een goed einde bracht. Deze knagende stemmetjes hoort Jada aan de lopende band en ze putten haar uit.

Herinneringen op harde schijf
De herinneringen van Jada staan op haar harde schijf en hier kan zij niets aan veranderen. Wel kan Jada leren om met meer afstand naar haar gedachten en gevoelens te kijken. Het zijn namelijk, allemaal verhalen die in haar hoofd ronddansen; zo is er het ‘Ik ben dom verhaal’ en ‘Ik kan ook niks verhaal’. Jada leert haar gedachten te observeren in plaats van ermee te versmelten. Het helpt haar bijvoorbeeld enorm, door te zeggen; ‘Ik heb de gedachte, dat ik door de mand val’.

Aandacht gerichte oefeningen
Ook krijgt Jada aandacht gerichte oefeningen mee, waardoor zij leert, om veel meer in het hier en nu te zijn. Bij deze oefeningen werkt Jada actief met al haar zintuigen en valt het haar op, dat haar strenge gedachten meer op de achtergrond raken. Door het consequent opmerken en niets meer dan dat te doen creëert Jada de gepaste afstand die nodig is om energie over te houden om te doen wat zij eigenlijk wilt.

Stromende energie
Jada wil met passie haar werk uitvoeren en zich inzetten waar zij kan, om haar cliënten te helpen. Doordat zij veel minder strijd voert met zichzelf, ervaart Jada weer een stromende energie.
Deze vloeiende stroom heeft een heel fijn effect op haar, het gezin en haar werk.

Een andere kijk
Herken jij jezelf in het verhaal van Jada en wil jij ook graag op een andere manier omgaan met je pijn? Schroom niet en neem vrijblijvend contact met mij op, om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten