zondag 23 november 2014

Blog week 48
“Uit je hoofd, in je leven”

Een bewogen leven
Robin (29) heeft een zeer bewogen leven achter zijn kiezen. Als kind heeft hij vele onveilige perioden gekend. Zijn moeder was prostituee en zijn vader handelde in harddrugs. De opvoeding van Robin werd in de praktijk overgelaten aan Robin zelf. Hij moest het allemaal zelf uitzoeken en kon behalve financieel niet op zijn ouders terugvallen.

Waakzaam en alert
Zijn ouders werkten veel, waardoor Robin veel alleen was. In de nachtelijke uren, als Robin in bed lag, kwamen er allerlei mensen over de vloer. De alcohol vloeide rijkelijk en de sfeer kon nogal onheilspellend zijn. Robin ging vaak op de trap zitten om de boel in de gaten te houden. Zo had hij al meerdere keren nare situaties voorkomen. Zodra Robin geluiden hoorde was hij waakzaam en alert.

Intern alarmsysteem
In het nu merkt Robin, dat hij moeite heeft om te ontspannen. Zijn interne alarmsysteem staat zeer gevoelig afgesteld. Robin ‘voorziet’ bij voorbaat al allerlei gevaar en is druk in zijn hoofd met allerlei rampscenario’s. Al deze drukte in de bovenkamer houdt hem af om het leven te leiden, dat hij graag wilt. Robin wil namelijk zijn vak als beeldhouwer uitvoeren en ontbeert door al het gepieker zijn creativiteit.

Een dagtaak 
Robin heeft heel wat in zichzelf moeten overwinnen, om naar Straal te komen. Hij weet van kleins af aan niet beter, om alles zelf op te lossen. Hulp vragen staat in Robin gelijk aan falen. Toch is zijn wens om zijn vak uit te oefenen groter dan zijn angst en maakt hij een afspraak. Robin is heel hard aan het werk om zichzelf en situaties te willen controleren. Het frustrerende is, dat Robin ondanks zijn inspanningen er niet in slaagt om de controle op langere termijn te bewerkstelligen.

Ongeleide projectielen
Robin leert, dat gedachten zich op lange termijn, niet laten sturen. Gedachten zijn ongeleide projectielen en schieten alle kanten op. Robin ervaart dit ook dagelijks. Hij mag alle gedachten, die hij ervaart erkennen en uit de discussie blijven. Puur opmerken dat er gedachten zijn is voldoende. Robin oefent om afstand in te nemen van zijn gedachten en ernaar te kijken als observator. Door deze oefening krijgt Robin meer ruimte in zijn hoofd. Hij zet ze voor zich in plaats van in zich.

Ik heb de gedachte dat
Robin ervaart dat hij signalen van waakzaamheid kan krijgen en niet direct hoeft te handelen. Hij gaat zodra hij deze signalen heeft, eerst een pas op de plaats maken en de diepere ademhaling toepassen. Vervolgens kan Robin vanuit deze ruimte, zichzelf de vraag stellen of dit signaal bruikbaar is. Zo ja, dan kan hij dit signaal omzetten in actie. Zo nee, dan mag Robin het bij opmerken laten en zeggen: “Ik heb de gedachte, dat ik waakzaam moet zijn”.

De richting van je waarden
Robin kan door deze handreikingen toe te passen, zich bewegen naar de richting die hij op wil. Hij hoeft niet eerst van alles te overwinnen, voordat hij weer kan beeldhouwen. Robin neemt zijn gedachten en gevoelens met zich mee naar zijn atelier en begint. Dit proces gaat gepaard met vallen en opstaan. Waar Robin eerder direct bij een tegenslag compleet in de put zou zitten, kan hij nu zijn teleurstelling opmerken en doorgaan met dat wat Robin belangrijk vindt.

Psychologisch flexibel
Robin wordt steeds flexibeler en leeft zijn leven nu. Waar hij eerder in de overlevingsstand stond, doet Robin tegenwoordig allerlei ervaringen op. Robin doet wat hij werkelijk wilt en dat maakt hem innerlijk rijk. Zijn eerste beeld heeft hij verkocht en Robin is, vol overgave bezig met zijn tweede project. Herken jij jezelf in het verhaal van Robin en wil je ook graag uit je hoofd, in je leven? Neem vrijblijvend contact met mij op om je mogelijkheden te bespreken.

Ik wens je een Stralende dag!

Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten