zondag 5 november 2023

"Ja maar"

Straalblog week 45

Ja maar
‘Ja maar’ ik ben moe; ‘Ja maar’ ik heb nu teveel aan mijn hoofd; ‘Ja maar’ ik moet nu eerst andere zaken op orde brengen; ‘Ja maar’ mijn omgeving werkt niet mee. 

Je verstand, is een kei in het opwerpen van ‘Ja maar’. Een oneindige lijst met excuses, wordt zonder enige moeite je hoofd ingepompt. Als jouw verstand het voor het zeggen heeft, dan pak je niets aan, dan houd je het bij dat wat je kent.

Wachten op het juiste moment
Je wacht op het juiste moment. Het moment, dat wat je verstand betreft, dit leven niet komt. Het is aan jou, om het juiste moment te creëren. Het is heel verleidelijk, om met je verstand in discussie te gaan en om jezelf gerust te stellen, dan wel op je kop te geven. Beiden manieren werken niet voor je. 

Wat wil jij werkelijk?
Jij mag jezelf de vraag stellen wat jij werkelijk wilt. Stel dat er geen ‘Ja maar’ is, zou jij dan gehoor geven aan je waarden? Zou jij dan je leven leiden zoals je echt wilt? 

Door je doelen te stellen, vanuit je waarden, is de kans van slagen vele malen groter, dan dat je deze stelt vanuit rigide regels. In jouw waarden zit menselijke ruimte en laat je dat nu net nodig hebben om te kunnen groeien!

Gedragsverandering
Bovenstaande gaat over gedragsverandering en dit is voor ons mensen ontzettend lastig om te bewerkstelligen. We zijn door het verstand/brein wat wij hebben gevoelig voor de korte termijn inzet en direct volgende beloning en niet voor de lange termijn investering. En laat gedragsverandering nu juist gaan over de lange termijn. 

Processen
Het duurzaam veranderen van bepaalde gedragingen gaat gepaard met processen van vallen en opstaan. Je hebt tijd, moeite, energie en aandacht te investeren in jezelf en wat je voor ogen hebt. In deze processen ben je gebaat bij psychologische flexibiliteit. Dit gaat onder andere over een veerkrachtige houding ten aanzien van jezelf en de doelen die je wilt behalen. 

Ondersteuning
Wil jij nu eens echt serieus met jezelf aan de slag en lijkt het je prettig om hier ondersteuning bij te krijgen? Ik ben er graag voor je! Stuur mij een berichtje en we bespreken de mogelijkheden.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand”, “Mag ik je voorstellen aan Annie?” en de inspiratiebundel “Als de pijn er mag zijn, kan de liefde stromen”

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten