zondag 15 oktober 2023

"Hoe hoog ligt jouw lat?"

Straalblog week 42

Een tevreden gevoel
Wil je alles wat je doet graag perfect doen? Ben je boos, teleurgesteld en/of verdrietig, als het resultaat met al je inzet toch niet goed genoeg is? En ben je geneigd om er dan de volgende keer nog een schepje bovenop te doen?

Met je best doen is niets mis. Je krijgt er een tevreden gevoel van en het kan fijn zijn om net even een tandje erbij te doen, waardoor je een taak toch afkrijgt. 

De lat ligt hoger dan hoog
Laat je verstand nu op de loer liggen en jou voorzien van allerlei verhalen waarin hij de lat hoger dan hoog legt. Je natuurlijke respons kan zijn dat je er alles voor over hebt, om te voldoen aan de onmenselijke eisen van je verstand. Je duwt jezelf over de grens en nog is het voor je verstand niet goed genoeg. Hij staat klaar om je te slaan met de zweep vol straf en afwijzing. Je moet doorgaan tot je niet meer kunt. Stoppen is voor mietjes en dus ga je door.

Streng en rigide
Voor je verstand betekend vallen dat je faalt en je een loser bent. Je verstand is zeer streng en rigide. Er is één uitkomst als je blind met je verstand meegaat en dat is dat je het nooit goed genoeg kunt doen. Ook al doe je je stinkende best, het zal nooit voldoende zijn.

Een breder perspectief
Merk het verschil tussen jou en je verstand op. Jij wilt graag wat je doet naar behoren doen en jij wilt graag je best doen om een taak of prestatie tot een goed einde te brengen. Als je handelt vanuit dit perspectief, kun je menselijke ruimte ervaren. Zo creer je bijvoorbeeld ruimte, dat de situatie anders kan lopen dan je voor ogen had en kan er na een mindere dag afgesloten worden, zonder dat je jezelf door de gehaktmolen hoeft te halen. 

Bruikbare handvatten
Wil jij graag leren om jezelf anders te verhouden tot perfectionisme? Ik sta te popelen om je bruikbare handvatten te bieden waar jij direct mee aan de slag kunt in de praktijk.

Groet!
Krijna

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand”, “Mag ik je voorstellen aan Annie?” en de inspiratiebundel “Als de pijn er mag zijn, kan de liefde stromen”

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten