Straalblog week 45
De manier van beleven
Weet jij dat wij voor een groot deel zelf bepalen, hoe zwaar wij onze problemen laten wegen? We denken nogal eens, dat onze manier van reageren, komt door de gebeurtenis zelf, maar dit is niet zo! De manier, waarop de gebeurtenis geïnterpreteerd wordt beïnvloed de manier, van reageren.
Mee in de gedachtestroom
Veel van onze gedachten zijn automatisch en onwillekeurig. Ook gaan gedachten heel snel en lijken vaak zo waar. Zeker het gegeven, dat je gedachten waar lijken, vraagt om bewuste aandacht. Voor je het weet ga je mee, in deze gedachtestroom en ga jij jezelf ernaar gedragen. In mijn blog van deze week, bespreek ik de manier van denken, die vaak voorkomt bij wat een ‘liefdesjunk’ genoemd kan worden. Waar ‘hij’ staat kun je ook ‘zij’ lezen.
Een Liefdesjunk
Een liefdesjunk stelt zich dienstbaar op. Hij haalt altijd koffie voor collega’s, ruimt op na een feestje en is de redder in nood als je geen oppas hebt. Op de liefdesjunk kun je rekenen, want ook al heeft de liefdesjunk geen tijd om je te helpen, hij zal er zijn. Hij mag geen nee zeggen, dus slikt hij zijn eigen wensen en behoeften in. De ander is namelijk veel belangrijker dan hij zelf is en krijgt te allen tijde voorrang.
Moeite met grenzen aangeven
De liefdesjunk kan geen voet bij stuk houden, omdat hij een afwijzing van de ander moeilijk tot niet kan verdragen. Hij geeft zijn grenzen niet aan en laat zich gebruiken, als hij daarmee een kans maakt dat de ander hem aardig vindt. Want ja, aardig gevonden worden vindt een liefdesjunk uitermate belangrijk. Sterker nog het is een levensbehoefte. Alles voor de goede lieve vrede.
Afhankelijk en kwetsbaar
Deze houding zorgt ervoor dat een liefdesjunk zich afhankelijk van de ander opstelt. Pas als de ander hem aardig vindt, waardeert en van hem houdt, voelt de liefdesjunk zich iets waard. Hij kent weinig vertrouwen in zichzelf en zijn zelfbeeld is negatief. Eigenlijk geeft de liefdesjunk zich zelf aan de ander weg. Deze houding maakt deze personen heel kwetsbaar en resulteert in ongelijkwaardige en soms ook destructieve relaties.
Waar heb jij behoefte aan?
Een liefdesjunk mag leren om zichzelf te zien en horen. Waar heeft hij zelf behoefte aan en wat kan hij inzetten om hier ook gehoor aan te geven? In het begin is het voor een liefdesjunk, heel vreemd om bij zichzelf stil te staan en vraagt het veel bewuste aandacht. Door de kracht van de herhaling kan het steeds iets vertrouwder worden. Ook het leren, om zijn gedachten niet als feiten te zien, helpt om de gewenste afstand in te kunnen nemen en losser van de opgedane overtuigingen te komen.
Herkenning?
Herken jij jezelf in bovenstaande en gun je jezelf een andere manier van omgaan met je gedachten en gevoelens? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.
Groet!
Krijna
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij.
Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”.
Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten