zondag 16 oktober 2022

"Geef jij jezelf wat je nodig hebt?"

Straalblog week 42

Je bent een gulle gever
Je verstand, ik heb die van mij Annie genoemd, helpt je om voor iedereen klaar te staan, begrip te tonen en altijd een luisterend oor te bieden. Mooie eigenschappen! Je bent een ‘gever’ en mensen vinden het prettig jou om zich heen te hebben.

In hoeverre geef jij jezelf wat je nodig hebt?
Misschien weet je helemaal niet wat je zelf nodig hebt, omdat je hier eigenlijk nooit bij stil hebt gestaan. Als je veelvuldig geeft en jezelf niet voedt dan sloop je jezelf. Tijd voor een ander geluid!

Een belangrijke vraag om aan jezelf te stellen is: wat heb ik nodig om voor mezelf te zorgen? 

Ieder mens heeft  zo zijn eigen behoeften en wensen. Om je toch een aantal ideetjes te geven, kun je denken aan; rust, sociale contacten, voldoende slaap, beweging/sporten, goede voeding, vrije tijd, enzovoort. Je mag een lijstje maken van activiteiten waar je blij van wordt, die je energie geven en op jezelf gericht zijn.

Een afspraak met jezelf is ook een belangrijke afspraak
Lijstje af? Kies dan één ding/activiteit uit waarmee jij iedere dag of iedere week verbindt. Plan een afspraak in met jezelf, zoals je ook een afspraak, met bijvoorbeeld de huisarts, in zou plannen. En onthoud; een afspraak met jezelf is ook een belangrijke afspraak!

Houd jouw Annie in de gaten
Je mag jouw Annie in de gaten blijven houden, want zij zal niet schromen om jou van bovenstaande af te houden. Zodra je haar opmerkt met het getetter, dan pluk je Annie van je schouder en zet je haar op een eigen stoel neer. Annie zal nu niet haar mond houden; er zit alleen wel meer afstand tussen haar getetter en jouw oor. Deze afstand is helpend voor jou om trouw te blijven aan dat je voor jezelf mag zorgen!

Stukje steun?
Wil je ook graag voor jezelf leren zorgen en merk je, dat jouw Annie toch aan het langste eind, blijft trekken? Schroom niet en stuur mij een berichtje om de mogelijkheden tot ondersteuning te bespreken.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten