Straalblog week 28
Versmelten met je gedachten
Iedereen kent wel momenten, waarop hij/zij versmolten raakt met z’n gedachten. Hierdoor ervaar je je gedachten als waarheid en ga je jezelf hier ook naar gedragen.
Alleen wat zijn gedachten nu eigenlijk? Gedachten zijn in principe niets anders dan elektrische impulsen in je hoofd. Door de gratie van taal, ervaren wij, gedachten als woorden en beelden. Zo koppelen wij, door de taal, ook termen als positief en negatief aan een gedachte.
De kenmerken van een gedachte op een rij:
1) Gedachten komen automatisch op: je hoeft er geen enkele moeite voor te doen
2) Gedachten zijn eenzijdig: ze zijn gebaseerd op enkele feiten en laten andere (tegengestelde) feiten buiten beschouwing
3) Gedachten kunnen heel geloofwaardig zijn: je neemt deze gedachten als feiten tot je en het komt niet in je op om er vraagtekens bij te plaatsen
4) Gedachten zijn onwillekeurig: je hebt er weinig controle over en je kunt ze moeilijk uit je hoofd zetten
Hang naar het verleden
Ons verstand heeft de neiging, in het verleden en/of de toekomst, te roeren. En kan maar moeilijk met volledige aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. Het verstand kan blijven hangen in het verleden. Het op deze manier omgaan met jezelf, anderen en situaties zorgt ervoor, dat je geen helder zicht hebt, op hoe je een gebeurtenis ook anders kan benaderen. Je zet jezelf als het ware vast/klem en dit kan zorgen voor somberheid.
Staren in een glazenbol
Je verstand kan anderzijds ook ellenlang in een glazenbol (de toekomst) staren. In de glazenbol voltrekken zich allerlei rampscenario’s en de ‘ja maar’ en ‘wat als’ gedachten schieten als torpedo’s door je hoofd. Ook deze neiging zorgt voor een vertroebeling in je hoofd, waardoor je allerlei mogelijkheden om anders om te gaan met een situatie, niet meer kan zien. Je gaat zo op in gepieker waardoor je hetzelfde rondje in je hoofd blijft lopen.
Hersenpoepies
De gedachten op zich vormen niet het probleem; het zit hem in de manier van omgaan met de gedachten. Als je van deelnemer aan je gedachten naar waarnemer van je gedachten kunt komen, dan zie je de gedachten weer voor wat ze zijn: ongeleide projectielen/hersenpoepies, die je hoofd ingestuurd worden. Een mild kritische houding is dus wel op zijn plaats. Door afstand in te nemen en te kijken naar de gedachten, ontstaat er ruimte om contact te maken met jezelf. Hoe wil jij met jezelf en de situatie omgaan?
Stralende ondersteuning
Heb jij na het lezen van dit blog herkenning en wil je ook graag meer ruimte ervaren? Voel je vrij om contact met mij op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.
Groet!
Krijna
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij.
Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”.
Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten