zondag 27 juni 2021

"Een ode aan klagen, zeiken en zeuren

StraalBlog week 26

Mag jij klagen?
Mag jij in het openbaar, klagen over het weer, een gemiste trein, je werk of je schoonmoeder? Mag jij ongenuanceerd zeiken over iets of iemand? Vaak vinden mensen het ongepast om zich op deze manier te uiten. En zullen als ze klagen al snel zeggen, dat er eigenlijk niets te klagen valt en dat er zoveel mensen het zoveel slechter hebben, dan zij zelf. 

Misschien herken je dit ook bij jezelf? 

De rol van je verstand
Ons verstand, die van mij heb ik Annie genoemd, speelt hier een grote rol in. Annie is naar buiten gericht en zij vindt het ontzettend belangrijk, hoe anderen naar haar kijken. Annie is een meester in het beoordelen en veroordelen van jou, maar zeker ook van anderen. Klagen, zeiken en zeuren is onaantrekkelijk, geeft een pessimistische indruk en is verboden in het openbaar. En Annie is hier tegelijkertijd ook heel goed in…..

De twee gezichten van Annie
Huh? Ja precies. Ik zal het aan je toelichten. Annie heeft twee gezichten en is zo wispelturig als de neten. Jij mag aan de ene kant absoluut niet klagen, zeiken en zeuren van Annie, omdat ze dus zo druk is met wat anderen van haar vinden. En aan de andere kant, kan zij jou laten versmelten met je gedachten en gevoelens (oordelen) over iets of iemand. Waardoor je, als het ware verdwijnt, in het klagen, zeiken en zeuren en het heel zwaar in je kan voelen. 

Blijf van de inhoud af
Wat heel fijn kan zijn, is om dit gehannes in je hoofd, te leren herkennen. En om jouw Annie te leren kennen. Acceptance and Commitment Therapy is een methodiek die hier een helpende rol in kan spelen.

ACT erkent namelijk alle gedachten/gevoelens en blijft van de inhoud af. Je leert observator te worden van je gedachten en gevoelens. Door te kijken op gepaste afstand en er niet mee te versmelten, kun je merken dat er niet zoveel gebeurt. Het scheelt je bergen energie om niet met je gedachten aan de haal te gaan en deze energie kun je besteden aan elementen in je leven, die voor jou van waarde zijn. 

Verminderen van de hevigheid
Door jezelf toe te staan, zonder hier conclusies te verbinden, om te mogen klagen, zeiken en zeuren, geef je dat, wat je in het moment ervaart de ruimte. Je verzet tegen gedachten en gevoelens blaast het vaak op tot iets gigantisch. Nodig jezelf uit om te mogen denken wat je denkt en te voelen wat je voelt. 

Benieuwd?
Klinkt deze benadering  je als muziek in de oren en wil je graag meer informatie? Je kunt mij bellen en appen(06 416 73 367). Natuurlijk mag je ook een mailtje sturen naar: info@straal-denhaag.nl 

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten