zondag 30 augustus 2020

"Er is nog zoveel te doen"

StraalBlog week 36

Nuttig bezig zijn
Nuttig bezig zijn, Annie (je verstand) is er gek op, sterker nog; ze wordt heel onrustig, als ze niet nuttig bezig is. Annies onrust uit zich, door drukke gedachten, jouw hoofd in te sturen. Gedachten over wat je nog allemaal moet doen. Ze maakt in no time lijstjes aan en die blijven zich maar vullen. Je zet hier een vinkje en plops daar staat het nieuwe ‘to do’ dingetje alweer bijgeschreven.

Oneindige lijstjes
De lijstjes, die Annie jouw hoofd in gooit, komen dit leven niet af. Annie blijft liever hard bezig dan dat ze rust neemt. Want als je rust pakt, dan kan het zo zijn, dat je bijvoorbeeld merkt hoe moe je eigenlijk bent van al dat nuttig bezig zijn. Of hoe verdrietig je eigenlijk bent over een gebeurtenis die zich heeft afgespeeld. Annie vindt stilstaan doodeng en heeft er veel voor over om dit te voorkomen.

Is dit de manier van leven die jij echt wilt?
Natuurlijk kun je met deze houding oud worden en een keer doodgaan. De vraag mag zijn; is deze manier van leven wat ik werkelijk wil? Niets doen is nuttiger dan het lijkt! Hoe kun je meer rust inbouwen zonder gek te worden van de onrust die Annie in je tentoon spreidt?

- Plan momenten van nutteloosheid in; blok tijd in je agenda en daag jezelf uit om minimaal een uur zonder schuldgevoel ‘niets nuttigs’ te doen

- Merk Annie en haar goedbedoelde bemoeizorg op. Pluk haar van je schouder en zet haar op een kruk. Haal een aantal keer diep adem en sta jezelf toe om 15 minuten naar buiten te staren, de kat/hond te aaien, een tijdschrift te bladeren

- Maak ruimte om te waarderen hoe je leven op dit moment is, ook als je leven nu niet perfect is (Annie is degene in het verhaal die onmenselijk hoge eisen stelt en met niets anders dan perfectie genoegen neemt)

Tevreden zijn
Als je tevreden leert zijn met dat wat zich in het moment aandient kun je rust ervaren. En weet je, dit is best fijn!

Groet!
Krijna

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij.

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer en  spreker. Zij is de auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”.

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten