zondag 17 februari 2019

"Stilstaan om vooruit te komen"

StraalBlog week 8
“Stilstaan om vooruit te komen”

Volledig accepteren van dat wat is
Je kunt je probleem oplossen door volledig dat wat er Nu is te accepteren. Door de acceptatie lost de onvrede op en verandert dat wat je eerst zag als probleem, ineens in iets dat er gewoon is. Het vechten, maakt dan plaats voor ruimte waarin een verandering mogelijk is. Vanuit volledige acceptatie kun je dan vanuit liefde voor jezelf een nieuwe keuze maken.

Wat is acceptatie nou precies? 
Accepteren is niet hetzelfde als berusting. Berusting is passief en het erbij laten. Accepteren houdt helemaal niet per se in dat je het erbij laat. Het is de eerste stap; je creëert ruimte. Door die ruimte ontstaat een keuzemoment. Dan kun je kiezen hoe je wilt reageren en één van je keuzes kan zijn; het erbij laten. Het gaat erom je op de juiste afstand te verhouden tot je gedachten en gevoelens. Zorgen dat je er niet in verdrinkt en ze ook niet verdringt. Treed ermee in contact met zachtheid en met gevoel, maar zonder dat jij het gevoel wordt!

Activiteiten aangaan los van de uitkomst
Als je iets wilt zonder waarde te hechten aan het eindresultaat, wat ik vaak benoem als; ga activiteiten aan los van de uitkomst, kun je vaak van alles. Op het moment, dat je vanuit overgave handelt en door onvoorwaardelijk tevreden te zijn met waar je nu bent, ben je niet meer afhankelijk van het eindresultaat van wat je doet. Het is nu ook al goed en alle verbetering is dan mooi meegenomen. Je gevoel van ‘geluk’ en ‘tevredenheid’ hangt niet meer af van wat je doet of hebt bereikt. Vanuit dat bewustzijn kun je onvoorwaardelijk leven en handelen.

Stilstaan om vooruit te komen
We leren dat stilstand achteruitgang is, maar het is juist de sleutel tot vooruitgang. Als je steeds maar onderweg bent wordt het lastig om te groeien en je te verbinden met jezelf. Alles wat je nodig hebt, dat heb je en alles wat je hebt is wat je nodig hebt!

Doorbreken van patronen
Waarom lukt het niet iets te veranderen, als je dat toch graag wilt? Je houdt vast aan vertrouwde patronen. Slechts 5% van je handelen doe je bewust, de rest gaat onbewust. Ofwel 95% van je handelen gaat op de automatische piloot. Een verandering kan alleen plaatsvinden vanuit bewustzijn. Er is dus veel gedrag dat je automatisch doet en deze patronen doorbreek je niet makkelijk. ACT en Mindfulness zijn heel waardevol om op dit stuk in te zetten.

In kaart brengen
Je kunt jezelf helpen door in kaart te brengen waar voor jou de schoen wringt en wat je in jouw beleving nodig hebt om van weten naar doen te komen. Kun je hier voor je gevoel wel een beetje steun in gebruiken mail, app of bel mij om een afspraak te maken en we gaan aan de slag.

Groet!
Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten