zondag 3 februari 2019

"Draagkracht en draaglast"

StraalBlog week 6
“Draagkracht en draaglast”

Gezonde en ongezonde spanning
Wij koppelen spanning al snel aan iets negatiefs. Toch hoeft spanning niet per definitie negatief te zijn. Spanning kan zelfs leuk zijn, denk bijvoorbeeld aan een spannende film of een wedstrijd. Ook kan spanning ervoor zorgen, dat je een goede prestatie neerzet en adequaat handelt in gevaarlijke situaties. Spanning is zelfs nodig om goed te kunnen functioneren!

Draagkracht en draaglast
Hoeveel spanning er nodig is om optimaal te functioneren is voor elk mens verschillend. De één werkt het beste onder hoge druk en de ander maakt dan juist veel fouten. Van groot belang is, dat de draagkracht (de hoeveelheid druk/spanning een mens kan dragen) in balans is met de draaglast (de hoeveelheid uitgeoefende druk/spanning in je leven). Als deze uit balans zijn, dan kun je spanningsklachten ervaren.

Spanningsklachten kunnen zich op drie manieren uiten:
- Lichamelijk: hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, maagpijn, spierpijn, slapeloosheid
- Psychisch: somber, rusteloos, snel geïrriteerd, opgejaagd
- Gedrag: piekeren, overmatig eten/drinken/roken/medicatie gebruik, niet meer genieten

Naast de individuele verschillen, zijn er nog drie factoren die van invloed zijn op de balans.

Namelijk:
- Hoe lang duurt de spanningsvolle situatie al?
- Hoe vaak komen de spanningsvolle situaties voor?
- Hoe ingrijpend is de spanningsvolle situatie?

Herken je signalen
Het is ontzettend belangrijk om je spanningssignalen te kennen om ze te kunnen herkennen. Welke signalen krijg jij als je gespannen bent? Schrijf ze op en reageer adequaat zodra de signalen zich aandienen. We kunnen geneigd zijn om onze signalen te negeren en af te doen, waardoor ze de kans krijgen tot iets te worden wat onnodig is.

Monitor jezelf
Op het moment dat je bewuster met jezelf en je lichaam omgaat ben je beter in staat om spanning tijdig te kanaliseren. Je kunt jezelf door de dag heen monitoren op drie elementen: energieniveau, drukte in je hoofd en spanning in je lijf. 

Wanneer je energie lager scoort dan een 5 mag je een pas op de plaats maken. Waar heb je behoefte aan en wat kun je inzetten om je energie iets omhoog te krijgen?

Als de drukte in je hoofd en de spanning in je lijf hoger scoren dan een 5 betekent dit een rood sein. Ga heel bewust ademhalen en doe een korte bodyscan om te achterhalen waar de spanning zich manifesteert. Adem naar deze plekken toe en neem afstand in van je gedachten.

Ondersteuning?
Kun jij wel een steuntje in de rug gebruiken bij het leren hanteren van spanning? Ik help je graag! Bel, app of mail me voor de mogelijkheden.

Groet!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten