zondag 20 januari 2019

"Je lichaam als tempel"

StraalBlog week 4
“Je lichaam als tempel”

Gejojo
De meeste mensen weten heel goed wat wel en niet handig is om te eten en te drinken, als ze een aantal kilo’s willen afvallen. Biedt al dit weten ook een garantie tot succes? Helaas niet en zo ontstaat het gejojo, wat heel onprettig is voor lijf en leden.

In plaats van het volgende ‘geboden en verboden’ lijstje op te schrijven, wil ik je uitnodigen met onderstaande inzichten en adviezen in de dagelijkse praktijk aan de slag te gaan.

- Luister naar je lichaam
Eet wanneer je trek hebt en stop wanneer je voldaan bent. Maak tijdens het eten contact met je lichaam en luister naar de signalen die je krijgt. Stel het eetmoment niet uit tot je het gevoel hebt van je stokje te kunnen gaan.
- Focus op de binnenkant
Leg de nadruk op hoe je lichaam voelt. Welke signalen krijg je bij fysieke trek? Hoe reageert je lijf op bepaalde voedingsstoffen? Hoe voelt je lijf na het sporten? Je lijf geeft je waardevolle informatie en je mag leren hier naar te luisteren.
- Gezonde relatie met eten
Zorg voor jezelf door gevarieerde en volwaardige voeding tot je te nemen. Stel niet afvallen als doel, omdat de kans dan bestaat dat je overgenomen wordt door dwanghandelingen, schuldgevoelens en eetgestoorde gedachten. Een gezond lichaam en een gezonde geest gaan hand in hand.
- Mindfull eten
We eten heel vaak zonder aandacht onze maaltijden op. Vaak proef je niet eens wat je eet omdat je bezig bent met tv kijken, appen, werken achter je laptop. Hierdoor geef je de verkeerde signalen af aan je lijf en zal het eerder weer om eten roepen. Als je met aandacht eet, dus zonder afleidingen, zul je merken dat je eerder een voldaan en verzadigd gevoel hebt.
- Eetgedrag van anderen
Een familielid, partner of vriendin die aan het lijnen is kan een negatieve invloed hebben op jouw eetgedrag en gevoelens. Laat het eetgedrag van een ander geen trigger zijn voor jou. Jij bent een eigen persoon. Jij mag eten wat voor jou gezond is.
- Getallen als aanvullende informatie
Kilo’s, BMI, calorien en kledingmaten zijn slechts eenheden die zijn ingezet om het leven wat overzichtelijker te maken. En niet om jou te straffen. Koppel je identiteit, zelfbeeld en zelfvertrouwen niet aan een getalletje. Je bent zoveel meer dan dat.
- Gezondheid is genieten
Welk eten vind je lekker? Mag jij die producten van jezelf eten of niet? Ga op zoek naar een balans die past bij jouw verlangens, behoefte, gezondheid en lichaam.
- Eten niet als beloning en niet als straf
Eten als beloning, straf en als oordeel is geen onderdeel van gezondheid. Je mag het jezelf gunnen altijd lekker en gezond te eten. Los van je prestaties, wat je bereikt hebt, los van wat niet gelukt is, los van wat jij of een ander voor oordeel heeft over jou.
- Eten niet als emotieregulatie
Je mag luisteren naar gevoelens in plaats van deze te negeren. Wat voel je? Welke emoties ervaar je? Wat vertellen deze gevoelens jou? Ons verstand kan geen kant op met gevoelens van verdriet, angst, pijn, ongemak en zal jou daar vanuit kunnen verleiden om jezelf te over eten of juist uit te hongeren. Het bied je een tijdelijke verdoving en zal zich keer op keer blijven herhalen als je de kern niet aanpakt.
- Je lichaam als tempel
Je lichaam is er om jou te dienen en jij mag er liefdevol en respectvol mee omgaan en voor zorgen. Doordat je een lichaam hebt kun je leven. Je mag met bewuste aandacht stil staan bij wat jouw lichaam allemaal voor jou doet. Je kunt je lichaam bedanken door gezond en lekker te eten.

Hopelijk heb je steun aan deze tips en kun je vanaf nu je patronen echt gaan doorbreken. Wil je een steuntje in de rug dan kun je me natuurlijk bellen/mailen!

Groet!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

3 opmerkingen: