zondag 6 januari 2019

"Die oh zo belangrijke 40 dagen"

StraalBlog week 2
“Die oh zo belangrijke 40 dagen”

Stel een doel
Op het moment dat jij hebt vastgesteld, dat je bepaald gedrag wilt veranderen, kan het helpend zijn om een doel(en) te stellen, zodat je concreet kunt maken, waar je naar toe wilt en op welke manier. Een doel op papier zetten en uitwerken is één ding. Vervolgens is het van belang dat je jezelf verbindt met het doel.

Gewoontegedrag
Bij het veranderen van gedrag krijg je te maken met een groot obstakel, namelijk: gewoontegedrag. Gewoontegedrag wordt bepaald door denkpatronen. Je vertoont als het ware geconditioneerd gedrag. Je geheugen bepaalt de standaardreactie in je gedrag wanneer je geconfronteerd wordt met een keuze. Verandering van gewoontes vereist een nieuwe bedrading door een nieuwe manier van benaderen te creëren.

40 dagen
Je hebt ongeveer 40 dagen nodig om van nieuw gedrag een automatisch patroon te maken. Als het je 40 dagen lukt om de verandering door te voeren krijgen de hersenen de kans om een nieuw voorkeurspatroon aan te leggen, waardoor het nieuwe gedrag al een stuk spontaner voelt.

Wat kun je inzetten om die 40 dagen ook te halen? 
- Als je van binnenuit gemotiveerd bent (intrinsieke motivatie) is de kans dat je slaagt in het behalen van je doel sterker dan dat je extrinsiek gemotiveerd bent! Als je bijvoorbeeld moet sporten van de dokter, omdat je anders gezondheidsrisico loopt, dan kan het moeilijker zijn om het sporten op langere termijn te blijven doen. Op het moment dat jij zelf het besluit neemt om te gaan sporten, omdat je jezelf een prettiger fysiek en psychisch welbevinden gunt, is de kans een stuk groter dat je het sporten blijft continueren en het een vanzelfsprekendheid wordt.

- Jij staat aan het roer. Jij kunt de keuzes maken die jou dienen en niemand anders! Besef dat jij degene bent die de verandering kan laten plaatsvinden.

 - Vraag hulp/steun aan mensen om gemotiveerd te blijven. Door te delen waar je mee aan de slag wilt bied je mensen de gelegenheid jou te steunen. Het kan ook helpend zijn om met mensen te praten die zelf ook een gedragsverandering hebben doorgemaakt, zodat je ervaringen kunt horen en steun kan vragen op de momenten waarop het moeilijk voor je is.

- Stel duidelijke doelen. Hoe concreter hoe beter! Werk je doel en je aanpak om je doel te behalen zo concreet mogelijk uit. Laat het niet in het vage. Breng ook je valkuilen in kaart en wat je nodig hebt om anders met je valkuilen om te gaan.

- Maak naast je hoofddoel ook subdoelen. Vier je successen zodat je focus ligt op wat er wel is i.p.v. de lange weg de je nog te gaan hebt. Maak van je lange termijn doel korte termijn mogelijkheden.

- Neem verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt. Fop jezelf niet door recht te praten wat krom is. Doorzie de ellenlange smoezenlijst die je verstand opwerpt en kies voor jezelf en jouw welzijn.

- Leef naar je eigen waarden, geef gehoor aan wat jij werkelijk belangrijk vindt en je zult minder ontvankelijk zijn voor groepsdruk en dergelijke.

- Handel consequent; door de kracht van de herhaling kan nieuw gedrag van jou worden.

- Stap over de korte termijn opluchting van het in standhouden van het niet helpende gedrag heen en kies bewust voor de lange termijn , zodat je jezelf een cadeau voor het leven geeft.

Stel het aan de slag gaan met je doel niet langer uit. Het juiste moment om te starten is as we speak!
Heel veel succes en mocht je ondersteuning willen om bepaald gedrag te doorbreken stuur me dan een mailtje: info@straal-denhaag.nl

Groet!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

2 opmerkingen: