zondag 2 september 2018

"Het komt wel goed schatje"

StraalBlog week 36
“Het komt wel goed schatje”

Het komt goed
Hoe vaak heb jij in je leven al gehoord dat “het goed komt”? Waarschijnlijk al zo veel dat je de tel kwijt bent. En wellicht heb je het zelf ook al ontelbaar veel keren tegen anderen gezegd. Geruststellen doen we vaak en veel. Is het gek dat we dit zoveel doen? Nee absoluut niet. Het heeft een functie, namelijk niet hoeven dealen met dat wat het is. Als je jezelf geruststellend toespreekt kun je het nare gevoel wat je ervaart beter aan; je hoeft er niet echt naar toe. Anderen zijn ook snel geneigd om bemoedigende woorden tot je te uit te spreken. Zij vinden het net als jij vervelend om pijn er te laten zijn.

Annie weet zich geen raad
Annie weet zich geen raad met verdriet, teleurstellingen en alle andere vormen van emoties. Ze wil zo snel mogelijk weg van pijn en ongemak. De manieren die Annie hiervoor hanteert kunnen heel divers zijn. Wat alle verschillende manieren wel gemeen hebben is dat ze erop gericht zijn niet te Zijn met wat er op het moment in je omgaat. Annie is dol op afleidingen zoeken en je geruststellend toespreken (ook al overziet ze de situatie helemaal niet). Het effect is dat je op korte termijn een gevoel van opluchting ervaart. Hier is niets mis mee. Het jammere is dat de gedachten en gevoelens meestal weer terugkeren en soms zelfs nog intenser dan je voor het gevoel van de korte termijn opluchting ervaarde.

Zijn met je pijn
Mijn uitnodiging staat haaks op je natuur, want ik vraag je juist om te zijn met je pijn, omdat het er nu eenmaal is. Oefen op de volgende manier eens met het veranderen van je benadering:

Merk de gedachten en gevoelens die je hebt op. Kijk ernaar met gepaste afstand. Zie het als wolken die overdrijven, die gaan en komen. Gedachten op zichzelf doen niets; wij hebben de gave er van alles mee te doen waardoor er gewicht aan komt te hangen. Als je de relatie met je verstand verandert hoef je niet meer te vechten of te vluchten. Je kunt zijn met dat wat het op dit moment is.

Wil je hier graag meer handreikingen in krijgen stuur mij dan een berichtje en we bespreken de mogelijkheden.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

2 opmerkingen: