zondag 19 augustus 2018

"Mildheid en compassie"

StraalBlog week 34
“Mildheid en compassie”

Begrip tonen
Compassie hebben
Inleven in de ander

Naar de mensen om je heen vind je het hebben van bovenstaande waarschijnlijk vanzelfsprekend? Je doet dit van nature en staat er misschien de meeste keren niet eens bij stil. Als we kijken naar hoe we gebouwd zijn klopt het als een bus, dat het gaat zoals het gaat. Je verstand, we noemen haar Annie, is namelijk gericht op ‘de ander’, ze wil graag voldoen en is als de dood voor afwijzing, dus hiervan uit bekeken is het heel normaal dat je mild bent naar buiten toe. Het zijn mooie vaardigheden/eigenschappen en maken je tot een fijn mens in de omgang.

Grenzeloze Annie
Wat wel belangrijk is om te weten, is dat Annie geen grenzen kent en bereid is om alles voor een ander te doen, ook al kost het jou je gezondheid. Annie wuift de signalen dat je een pas op de plaats heb te maken weg en spoort je vooral aan, om door te gaan met je in te zetten voor de mensen om je heen. Annie is naar jou helemaal niet begripvol en van het woord ‘compassie’ alleen al, gaat ze over haar nek. Wat een gezeur is dat zeg. Annie staat daarentegen wel altijd klaar met de zweep, als jij iets "doms" hebt gedaan, niet voldoende hebt gepresteerd en/of een stomme keuze hebt gemaakt.

Afvuren van rampscenario’s 
Annie bedoelt het gemep met die zweep nog goed ook. Ze wil je op die manier aansporen, om niet nog een keer dezelfde fouten te maken en wil je behoeden om te falen in dit leven. Annie neemt alles heel serieus en daarom komt ze ook met zwaar geschut je hoofd in. De rampscenario’s worden in veelvoud afgevuurd en jouw angsten, twijfels en onzekerheden groeien met de minuut.

Pluk Annie van je schouder
Hierdoor voel je jezelf klein worden en houdt Annie de regie. Voor Annie heel prettig en voor jou vooral zwaar en frustrerend. Je mag oefenen om ook naar jezelf een milde vriendelijke houding aan te nemen. Zodra je Annie opmerkt pluk je haar van je schouder af en zet je haar op de Annie stoel. Haal bewust adem en kijk op gepaste afstand naar jezelf. Jij kunt om jezelf heenlopen waardoor je meer kleuren ziet dan zwart en wit.  Laat het oordelen over aan Annie. Jij komt een stuk verder met een open houding.

Wil je op dit stuk graag begeleiding? Stuur me een berichtje en we gaan in gesprek!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

2 opmerkingen:

  1. Mooie blog Krijn.
    Dat er maar veel Annies lekker lang op de stoel ernaast mogen zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Stef!

    Annie zal blijven zolang we leven en het geeft je wel veel meer ruimte om haar op een eigen stoel te zetten. Op die manier kunnen we onszelf losser van Annie bewegen en komt er ruimte om onszelf ook met meer mildheid en compassie te omarmen!

    BeantwoordenVerwijderen