zondag 1 april 2018

"Voelen dat je leeft"

StraalBlog week 14
“Voelen dat je leeft”

Echt voelen dat je leeft
Echt voelen dat je leeft. Het zou je dagelijkse maatstaf mogen zijn, want leven – bewust zijn – is het wat we hier samen doorlopen en wat heb je eraan als je er niet bewust van geniet? Dan adem je wel en leef je je leven niet. Op die manier besta je alleen en met enkel bestaan vul je je hart niet met voldoening, plezier, liefde en opwinding.

Urenlang verdwalen
Als je in je hoofd leeft, als je opgaat in de maalstroom van je gedachten, dan ben je heel druk met van alles, alleen niet met bewust voelen dat je leeft. Je gedachten gaan over het verleden en de toekomst, terwijl je leven enkel plaatsvindt in het nu. Je kunt urenlang verdwalen in je hoofd, terwijl je leven zich voor je afspeelt en jij je hier niet bewust van bent. Alle tijd die jij doorbrengt in je hoofd ben je kwijt!

Intensere gevoelens
Situaties die je aandacht naar het nu brengen geven intensere gevoelens. Je ervaart met aandacht wat een situatie met je doet. Vrijen, een enge mountainbike afdaling, een prachtige grot bezoeken, nieuwe plekken verkennen, een spannende presentatie geven, spelen op een trampoline, zwemmen in een meer, enzovoort. Alle bezigheden die je aandacht naar het moment trekken geven je het gevoel dat je leeft. Mensen kunnen nogal eens de overtuiging hebben, dat hun leven een aaneenschakeling van geweldige ervaringen moeten zijn. Dit geeft een enorme druk en je stelt een onmenselijk eis aan jezelf en het leven. Alles komt en gaat in momenten. De fijne en ook de vervelende ervaringen komen en gaan in momenten. Het mooie is dat je jezelf elke keer naar het moment kunt halen. Het zijn juist vaak de meest eenvoudige dingen die je een intens gevoel van leven kunnen bezorgen. Aandacht is er altijd en zodra je uit je hoofd in je leven stapt, leef je. Simpel. Heerlijk simpel.

Een aantal praktische tips om te voelen dat je leeft:
- Mediteer een paar minuten per dag
- Wees je bewust van je ratelende gedachten
- Doe actief dingen die jou blij maken en energie geven
- Zie wat er wel is en geniet van alledaagse dingen
- Accepteer dat je leven nu is zoals het is en dat jij nu bent zoals je bent in dit moment.
- Omarm het gevoel van verveling. Durf er mee te zijn in plaats van het weg te moeten werken
- Zet je ademhaling in als anker, deze is altijd in het nu

Samen op avontuur
Wil jij graag extra handreikingen om bewuster in je leven te staan? Weet me te vinden en we gaan samen op avontuur!

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten