zondag 18 maart 2018

"Minder is meer"

StraalBlog week 12
“Minder is meer”

Mag het wat simpeler allemaal?
Niet groter, beter, mooier en meer, maar juist eenvoudiger? Juist minder? Niet 10 ballen in de lucht, omdat twee of drie eigenlijk het hoogst haalbare is. Hoe zou dat voelen? Persoonlijk hou ik van eenvoud. Bijvoorbeeld een gedicht zo glashelder dat ik het meteen begrijp. Een enkele bloem met een tak groen in een mooi gevormde vaas. Prachtig. Een rustig gekleurde muur waaraan één mooi voorwerp hangt en verder niks. Zo mooi. Eenvoud heeft een bepaalde schoonheid. Het laat de essentie van iets zien, zonder allerlei afleidingen. Ja, voor mij helpt eenvoud om tot de essentie te komen.

Eenvoud zorgt voor minder ruis
Eenvoud maakt het leven gemakkelijker en overzichtelijker. Eenvoud zorgt voor minder ruis in het leven. Eenvoud zorgt ervoor dat je meer kunt doen wat je echt fijn en waardevol vindt. Wat zou er dan eenvoudiger kunnen? Voor mij is dat onder meer; minder spullen! Al die dingen die ik niet gebruik, kleding die ik niet aantrek. Het mag weg! Ik heb dit al van kleins af aan. Waar mijn moeder hield van allerlei tierelantijnen zowel in de woning als in haar kleding merkte ik dat het me teveel prikkels gaf. Ik werd er druk van en hield/hou juist van rust op beide vlakken. Wat mij ook helpt om meer eenvoud in mijn leven te ervaren is om minder hoge eisen aan mezelf te stellen. Waar heel lang de perfectionist in mij aan de macht was, kan ik sinds een aantal jaren deze neiging tijdig opmerken en contact met mezelf maken. De vraag hoe ik met mezelf en de situatie om wil gaan zijn hier voor mij heel helpend in en zorgen ervoor dat mijn verstand het niet overneemt.

Hoe kun je in de praktijk vereenvoudigen?
Bij alles wat je aanschaft kun je jezelf afvragen: Heb ik het echt nodig? Word ik (of de mensen die ik liefheb) er blijer of gelukkiger van? Als je merkt dat je iets lastig vind of als je het te perfect wil, ga dan op zoek naar: hoe kan ik dit lichter en eenvoudiger maken? Ruim stap voor stap dingen op, geef spullen weg/door, dan wel gooi weg wat je niet gebruikt of nodig hebt. Wat je al jaren niet gezien hebt mag weg. Minder is meer!

Stralende ondersteuning
Wil jij je leven graag voorzien van meer rust, ruimte en eenvoud? Ik help je graag op weg met praktisch toepasbare tools! Stuur me een berichtje en we gaan aan de slag.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten