zondag 4 maart 2018

"Je gedachten leren zien voor wat ze zijn"

StraalBlog week 10
“Je gedachten leren zien voor wat ze zijn”

Als het maar nergens over gaat
Je bent op je werk of op een verjaardag en je merkt dat zolang iemand een praatje ‘weer’ houdt het je prima afgaat om hier aan mee te doen. Het gaat eigenlijk niet echt ergens over en dat bevalt je wel. Zodra een collega of een familielid/vriend verder dan de oppervlakte gaat door bijvoorbeeld door te vragen hoe het met je gaat en hoe jij over bepaalde zaken denkt, dan krijg je het binnen luttele seconden Spaans benauwd. Je merkt het in je lijf. Je hartslag verhoogt, je begint al snel te transpireren en de onrust in je hoofd neemt met de minuut toe. Je wilt hier weg en wel nu!

Bekende thema’s 
De gedachten razen door je hoofd en het zijn niet de meest optimistische. Als je ze onder de loep neemt zie je dat het voor jouw bekende thema’s zijn die voorbijkomen: onzekerheid, angst om afgewezen te worden, angst om niet te voldoen aan de maatstaven van een ander, de overtuiging dat jij er niet toe doet en dit alles bij elkaar maakt dat je als het ware op de vlucht wilt slaan als iemand oprechte belangstelling voor jou toont. Je trekt iemands interesse sowieso in twijfel; hij/zij zal het wel vragen voor de vorm en echt niet omdat hij/zij daadwerkelijk geïnteresseerd is in jou.

Een uitnodiging om te oefenen
Het probleem zit hem niet in deze gedachten, die kunnen jou namelijk helemaal geen kwaad doen, mits jij van de inhoud afblijft. Laat daar nu net wel ons probleem zitten, want het is vaak ontzettend lastig om gedachten te zien voor wat ze zijn: gedachten. We koppelen er automatisch allerlei betekenissen en gewicht aan. Voor je het weet ben je verwikkeld in een hoofdelijke strijd en zie je door de bomen het bos niet meer. Waar ik je toe wil uitnodigen is om te oefenen met het opmerken van de negatieve, ondermijnende gedachten die jouw hoofd komen binnen razen. Benoem deze gedachten vervolgens als ‘verhalen van je verstand’. Bijvoorbeeld: “Oh, daar ben je weer met je Ik weet nooit iets zinnigs te zeggen verhaal”. Door je gedachten op deze manier te benaderen ontkoppel je jezelf al veel meer dan dat je ze in je hoofd houdt.

Lange neuzen maken
Wat jou dient is om te leren gepaste afstand in te nemen en daarbij kan het naast bovengenoemde manier ook helpen om uit je hoofd op papier te gaan. In plaats van één te worden met wat je denkt creëer je nu gepaste afstand tot de meuk die in je bovenkamer binnenkomt. Waar je verstand ook absoluut niet tegen kan is dat jij uit jezelf iets doet waar je verstand je al jaren voorhoudt dat je het niet kunt. Ga ervaren dat je met klotsende oksels in een gesprek kan blijven en dieper op een vraag in kunt gaan. Maak die lange neus naar je angstige rigide verstand die jou klein houdt met al zijn ondermijnende verhaaltjes. Je zult je aanvankelijk ongemakkelijk voelen in een gesprek waar het over meer dan het weer gaat en oefening baart kunst!

Stralende ondersteuning
Wil jij graag leren om anders met jezelf en je gedachten om te gaan? Schrijf me een berichtje of pak de telefoon en we maken een afspraak om aan de slag te gaan.

Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten