zondag 18 februari 2018

"Aanwezig mogen zijn"

StraalBlog week 8
“Aanwezig mogen zijn”

Ongeleide projectielen
Echt aanwezig zijn is voor de meesten van ons helemaal niet zo vanzelfsprekend. Vaak zijn we bezig met wat is geweest of met wat nog gaat komen. Onze gedachten en gevoelens zijn net ongeleide projectielen die alle kanten opschieten. Zie dan maar eens aanwezig te zijn….

Echt luisteren
Ook als we een gesprek met elkaar voeren blijkt het vaak lastig voor ons om echt te luisteren naar de ander. We vliegen tijdens een gesprek met grote regelmaat uit naar van alles en nog wat. We hebben een brein wat in staat is om van enkele woorden een verhaal te maken, waardoor we het idee hebben het helemaal zo gek nog niet te doen.

Tijdelijk gevoel van opluchting
Aanwezig blijven in de momenten waar het niet zo gaat als gewenst (tegenslagen, ongemak) vinden we ook ingewikkeld. Ons verstand is er als de kippen bij, om allerlei reddingmechanismen in gang te zetten, om ons weg te halen bij ongemakkelijke gevoelens. Je kunt denken aan afleiding zoeken, jezelf geruststellen, het negatieve omzetten naar iets positiefs. Op korte termijn zullen deze manieren zeker iets voor je doen. Het voornaamste wat zal optreden is een tijdelijk gevoel van opluchting en dat vinden we maar wat prettig.

Zelfondermijning
Helaas is het ook zo, dat je met bovengenoemde manieren, jezelf eigenlijk ondermijnt. Je zegt tegen jezelf dat je niet kunt zijn met je onplezierige gedachten en gevoelens. Ook ben je nog steeds alleen maar in je hoofd bezig en dus ben je hard aan het werk van iets dat er is, iets anders te maken, omdat je blind met je verstand meegaat, die jou voorhoudt dat je iets Moet doen aan je ongemak.

Mogen zijn met ongemak
Wat nu als je jezelf uitnodigt om een moment wel te zijn met je gedachten en gevoelens? Wat nu als je mag ervaren om vanuit je observerende zelf waar te nemen wat er in je omgaat? Je mag als je je vervelend voelt leren opmerken waar je dat gevoel in je lichaam ervaart. Op deze manier ga je uit je hoofd naar je lijf. Als je de plek/plekken gevonden hebt waar het nare gevoel zich manifesteert, mag je hier 8-10 keer met bewuste aandacht naartoe ademen.

Alles komt en gaat in momenten
Alles komt en gaat in momenten; prettige en onprettige gedachten/gevoelens wisselen elkaar af. We kunnen onszelf eigenlijk niet een hele dag alleen maar vervelend voelen. Er zullen in het vervelende gevoel ook gradaties zitten, dan wel ze worden afgewisseld met meer neutrale gevoelens. Help jezelf door niet blind met je verstand mee te gaan als het in je hoofd komt tetteren. Wat kan helpen is te zeggen: “Ik hoor je En ik doe niet met je mee” en doe dit zo vaak als nodig is.

Wil je graag meer handvatten om anders met ongemak om te gaan? Stuur me een berichtje en we gaan aan de slag.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten