zondag 6 augustus 2017

"Maak de weg vrij"

StraalBlog week 32
“Maak de weg vrij”

Zelfvertrouwen en zelfbeeld gaan hand in hand
De één ziet zichzelf als iemand die de hele wereld aankan. Een ander juist als iemand die niks kan; alles fout doet en niets waard is. Zelfvertrouwen heeft veel te maken met of je zeker bent over of je iets goed kunt volbrengen. Je zelfbeeld heeft hier raakvlakken mee; dit zegt hoe je tegen jezelf aankijkt. In de meeste gevallen gaan zelfvertrouwen en zelfbeeld hand in hand. Iemand die denkt dat hij niks goed kan doen, denkt ook vaak dat hij niet interessant voor anderen is.

Oorsprong geen geloof in eigen kunnen
Vanaf onze vroege jeugd worden we gecorrigeerd door onze opvoeders. Niet zozeer vanuit kwade intentie; eerder uit ‘gewoonte’. Onze opvoeders hebben dit ook weer overgenomen van hun opvoeders. Zo leren we al vroeg wat wel en niet gepast is en wordt er veel aandacht besteed aan de dingen die we nog niet kunnen en/of niet goed doen. De nadruk ligt op het negatieve en de positieve eigenschappen/activiteiten/prestaties worden vaak beschouwd als vanzelfsprekend. Vaak is een laag zelfvertrouwen het gevolg van opmerkingen die over jou als persoon gingen in plaats van over je gedrag.

Voorbeeld: 
Je hebt als kind per ongeluk een vaas laten vallen. De reactie van je opvoeders was, dat je een stom rotkind bent. Als je vaak genoeg op deze manier bejegend bent ga je er vanzelf wel in geloven. Als je opvoeders zeiden dat ze je gedrag niet leuk vonden, dan is de kans dat je zelfvertrouwen afneemt kleiner. Je gedrag kan je aanpassen, jezelf als totaal mens kun je niet opnieuw bakken.

Verwarring
Verder speelt mee, hoe vaak je negatief bent beoordeeld en of er consistent werd gereageerd op jouw gedrag. Als je de ene keer wel op je kop kreeg en de andere keer niet dan veroorzaakt dit verwarring. Het maakt blijkbaar niet uit wat je doet. Mensen met een negatief zelfbeeld gaan zich hier ook naar gedragen en dit heeft een versterkend effect. Ook letten zij vaak, onbewust, vooral op negatieve dingen.

Vergelijken met anderen
Jezelf vergelijken met anderen zorgt vaak voor weinig zelfvertrouwen. Veel mensen zeggen tegen zichzelf dat wat zij doen of kunnen niet belangrijk is omdat anderen het ook kunnen. Er wordt dan ook vaak gedacht aan personen die het nog beter kunnen. Als je je altijd met iemand vergelijkt die ‘beter’ is dan ben je altijd slechter en kan je niks goed doen.

Maak de weg vrij
Je kunt je zelfvertrouwen en zelfwaardering verbeteren door te accepteren dat je leuke en minder leuke kanten hebt. Als jij jezelf kunt accepteren met alle kanten die jij in je hebt is er sprake van onvoorwaardelijke zelfwaardering en maak je de weg voor jezelf vrij. Heb jij hier wel oren naar? Stuur mij dan vrijblijvend een berichtje om de mogelijkheden te bespreken.

Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten