maandag 12 juni 2017

"Een hoop drama en spektakel"

StraalBlog week 24
“ Een hoop drama en spektakel”

“Waarom moet mij dit nu weer overkomen?”
“Ze moeten altijd mij hebben”
“Ik ben nu eenmaal zo”
“Door jou voel ik me nu verdrietig”
“Ik kan ook nooit iets goed doen”
“Pas als alle obstakels overwonnen zijn kan ik in beweging komen”
“Het is nu niet de juiste tijd om iets te doen”
“Als ik andere vrienden had zou ik nu niet in de goot liggen”
“Ik kan er niks aan doen dat ik zoveel drink, werk, sport, game…..dat komt door….”

Zomaar een aantal gedachten die een mens kan hebben. Ze typeren de slachtofferdenker die we allemaal in ons hebben. Heerlijk toch om even niet naar binnen te kijken? Je richt je naar buiten, op wat er allemaal mankeert aan de ander of aan de omstandigheden, zodat jij geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen. Of je richt je overmatig naar binnen, waardoor het natuurlijk allemaal aan jou ligt en je hierdoor ook tot niets meer komt dan verdwijnen in de gedachtewolk. Je verstand laat jou compleet één worden met de gedachten en gevoelens, zodat jij als het ware een lijdend voorwerp wordt. Het overkomt je allemaal (hmm hmm).

Drama en spektakels
Ons verstand houdt wel van drama en spektakels. Niets is te gek, dus het ene na het andere verhaal wordt ongenuanceerd je hoofd in getorpedeerd. Als je geen afstand inneemt, ga je er blind in op, want de gedachten lijken zo waar. Voor je het weet ben je uren, dagen en soms zelfs jaren verder met het opgaan in al dit drama. Gevolg is dat je verlamt en dus een slaaf bent van je verstand. Hij regelt het wel hoor; geen probleem. Beetje jammer dat je leven ondertussen aan je voorbij trekt, maar je krijgt er een schijngevoel van vrijheid voor terug, dus die prijs is het meer dan waard. Toch??

Zwart-wit
Je verstand kent twee smaken om met gedachten en gevoelens om te gaan: vechten en/of vluchten. Het houdt gevoel buiten de deur of laat je er helemaal in op gaan. Beiden dienen je niet en brengen jou niet het waardevolle leven wat je kunt hebben. Door op te merken dat het je verstand is, die gedachten en gevoelens tot een ware opera kan opblazen, heb je al een mooi begin naar contact met jezelf. Jij kunt ergens verdrietig over zijn en de ander stom vinden. Je verstand komt het in no time verzwaren met allerlei handel die er helemaal niet bij hoort of gedachten die zwaar zwart-wit zijn.

Kleurenpalet uitbreiden
Grote verschillen met jou en je verstand zijn, dat jij een situatie van meerdere kanten kunt bekijken. Jij kunt nuanceren en je verplaatsen in de ander. Jouw kleurenpalet is uitgebreider dan zwart of wit. Om ook daadwerkelijk anders te handelen, dan je verstand je ingeeft, mag je de 3 A’s toepassen; aarden, ademhalen en afstand innemen. Kijken naar je gedachten is iets heel anders, dan er in opgaan. Door van de inhoud af te blijven en het spektakel te aanschouwen kun je bij jouw ‘ik’ komen. Je ‘ik’ die best momentjes mag zwelgen En er vervolgens ook met een glimlach naar kan kijken. “Oeps daar ging ik” en je haalt jezelf met mildheid weer terug naar wat jij eigenlijk wilt doen.

Hartgroet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten