zondag 7 mei 2017

"Zijn met wat het is"

StraalBlog week 19
“Zijn met wat het is”

Uit willen gummen van gebeurtenissen
Door de jaren heen heb je allerlei ervaringen opgedaan. Hilarische, nare en misschien ook wel levensingrijpende ervaringen. De leuke gebeurtenissen staan net als de pijnlijke op je harde schijf. We houden niet van pijn en zouden het liefst de heftigste gebeurtenissen uitgummen. Door heel hard te werken en afleidingen te zoeken hoop we dat de pijn minder hevig wordt. Op korte termijn zal dit zeker lukken. We maken liever van iets naars iets moois, dan dat we er mee zijn voor wat het is. We zijn heel bedreven in het vermijden en controleren van pijn en de mensen om ons heen ook, dus het lijkt de beste oplossing. Gekeken naar onze programmering is deze benadering heel logisch. Ons verstand weet zich geen raad met ongemak en zal er alles aan doen om ons er van weg te houden.

Het boek met excuses is oneindig
Het boek met excuses om niet stil te staan bij de pijn is oneindig en het lijkt nog hout te snijden ook, dus wie ben jij om hier tegenin te gaan? Toch zou je jezelf een groot cadeau geven als je er wel tegen in gaat. Je kunt een hele lange neus maken naar je verstand door momenten te nemen om te zijn met de pijn.  Kijk aan waar je nu zo hard van weg loopt en ervaar dat je er na het aankijken nog steeds bent. Pijn is niet leuk, pijn is niet fijn en het is onvermijdelijk. Pijn hoort bij het leven en het uit de weg willen gaan is eigenlijk kansloos. Je doet jezelf er zo mee te kort door dit na te streven.

Verweef je verleden in het heden
Leer je verleden te verweven in het heden. Je ervaringen zijn stukjes van jou en door er naar te kijken in plaats van erin op te gaan, er één mee te zijn kun je voelen dat de pijn jou niet meer regeert. De pijn is er. Punt. Net als gedachten en gevoelens er zijn. Het is juist het verzet ertegen wat van je pijn een lijden maakt. Je kunt met je nare ervaringen jezelf ook naar de haven van jouw waarden bewegen. Je hoeft niet eerst alles overwonnen te hebben voordat je mag doen wat jij werkelijk wilt. Leven! Je bent een geheel. Je bent niet je verleden. Het verleden is er en zal er altijd zijn. Het is aan jou welke plek het in jouw leven inneemt.


Hartgroet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten