zondag 14 mei 2017

"Dansend door het leven"

StraalBlog week 20
“Dansend door het leven”

Dansend door het leven
Als we de reclame mogen geloven dan gaan we dansend door het leven als we ongesteld zijn, is er overal een oplossing voor en komt alles altijd goed. De praktijk kan nogal eens verschillen van het gepolijste beeld wat ons in de reclame wordt voorgehouden. Jij bent verre van vrolijk als je menstrueert en je zit het liefst op de bank een oneindige serie op Netflix te kijken met een bak ijs binnen handbereik. De chronische ziekte van je moeder laat zich niet oplossen en nee, niet alles komt altijd goed!

Korte termijn opluchting
Diep van binnen willen we zo graag dat alle vervelende, nare en pijnlijke situaties die op ons pad komen goed komen. Zodra we beseffen dat we hier geen controle over hebben vinden we dit heel moeilijk om te accepteren. Het gevoel van controle vinden we fijn. Het geeft houvast in een wereld waar zoveel in gebeurt. Ons verstand houdt niet van ongemak en pijn en is ten volle bereid om jou oplossingen aan te dragen. Gedachten transformeren is één van de manieren om van iets vervelends iets positiefs te maken. Op korte termijn kan deze manier je een gevoel van ruimte en opluchting geven. Op langere termijn vraagt het omvormen van gedachten heel hard werken van jou. Je zult er alle aandacht voor nodig hebben, want voor je het weet glippen er gedachten doorheen. In de tijd dat jij zo druk bent met omdenken trekt het leven aan je voorbij.

Wispelturige peuter
Het scheelt zoveel energie en frustratie als je de discussie met je gedachten niet meer aangaat. Nu sta je eigenlijk keer op keer in vol ornaat in de boksring om vervolgens aan het kortste eind te trekken. Je verstand kun je beschouwen als een goede adviseur op praktisch gebied. Alles buiten het praktische om wordt heel tricky. Zodra je voor het maken van een keuze staat, een prestatie moet leveren en er emoties aan te pas komen ontpopt je verstand zich als een wispelturige peuter. Het schreeuwt vol overtuiging van alles in je linkeroor om vervolgens totaal andere dingen in je rechteroor te roepen. Verwarring alom en voor je het weet ben jij uren verder en geen snars wijzer.

Gedachten als wolken
Hoe kun je meer rust en ruimte in je hoofd creëren? Zie je gedachten als wolken die gaan en komen. Onze neiging is om onze gedachten te zien als feiten, als de waarheid en we belanden zodoende met ons hoofd in de wolken. Helaas zie je in de wolken geen hand voor ogen meer en is je zicht mistig en troebel. Het maakt een groot verschil als jij onder de wolken staat en ze voorbij ziet trekken. Op die manier blijf je van de inhoud af en ben jij niet langer één met je gedachten. Door de afstand die je nu hebt ingenomen heb je veel meer zicht op de situatie. Je wordt observator in plaats van deelnemer. Je kijkt naar je gedachten en gaat er niet langer in op. Door de ruimte die ontstaat, kun je jezelf afvragen hoe jij met de situatie en jezelf om wilt gaan. Stop je energie in de elementen waar je invloed op hebt, namelijk je gedrag en dat waar je je aandacht op richt en een lichter leven ligt binnen handbereik.


Hartgroet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten