zondag 14 februari 2016

"De liefdesjunk"

StraalBlog week 7
“De liefdesjunk”

De manier van beleven
Wist jij dat wij voor een groot deel zelf bepalen hoe zwaar wij onze problemen laten wegen? Onze gevoelens worden namelijk grotendeels bepaald door het opgaan in het denken. Hiernaast heeft iedereen een eigen manier van reageren. We denken nogal eens dat onze manier van reageren komt door de gebeurtenis zelf, maar dit is niet zo! De manier waarop de gebeurtenis geïnterpreteerd wordt bepaald de manier van reageren.

Mee in de gedachtestroom
Mensen denken eigenlijk altijd. Veel van onze gedachten zijn automatisch en onwillekeurig. Ook gaan ze heel snel en lijken ze waar. Zeker het gegeven, dat je gedachten waar lijken, vraagt om bewuste aandacht. Voor je het weet ga je mee in deze gedachtestroom en ga jij je ernaar gedragen. We hebben meer dan 40.000 gedachten per dag en vele daarvan zijn niet reëel. Elk van ons heeft te kampen met ‘denkfouten’ en in het blog van deze week bespreek ik de liefdesjunk.

De Liefdesjunk
De liefdesjunk stelt zich dienstbaar op. Hij haalt altijd koffie voor collega’s, ruimt op na een feestje en is de redder in nood als je geen oppas hebt. Op de liefdesjunk kun je rekenen, want ook al heeft de liefdesjunk geen tijd om je te helpen, hij zal er zijn. Hij mag geen nee zeggen, dus slikt hij zijn eigen wensen en behoeften in. De ander is namelijk veel belangrijker en krijgt te allen tijde voorrang.

Moeite met grenzen aangeven
De liefdesjunk kan geen voet bij stuk houden, omdat hij een afwijzing niet kan verdragen. Hij geeft zijn grenzen niet aan en laat zich gebruiken, als hij daarmee een kans maakt dat de ander hem aardig vindt. Want ja, aardig gevonden worden vindt de liefdesjunk uitermate belangrijk. Sterker nog het is een levensbehoefte. Alles voor de goede lieve vrede.

Afhankelijk en kwetsbaar
Deze houding zorgt ervoor dat de liefdesjunk zich afhankelijk van de ander opstelt. “Ik doe alles wat jij van mij vraagt, als je maar van mij houdt”. Pas als de ander hem aardig vindt, waardeert en van hem houdt, voelt de liefdesjunk zich iets waard. Hij kent weinig vertrouwen in zichzelf en zijn zelfbeeld is negatief. Eigenlijk geeft de liefdesjunk zich zelf aan de ander weg. Deze houding maakt heel kwetsbaar en resulteert in ongelijkwaardige en soms ook destructieve relaties.

Waar heb jij behoefte aan?
De liefdesjunk mag leren om zichzelf te zien en horen. Waar heeft hij zelf behoefte aan en wat kan hij inzetten om hier ook gehoor aan te geven? In het begin is het voor een liefdesjunk heel vreemd om bij zichzelf stil te staan en vraagt het veel bewuste aandacht. Door de kracht van de herhaling kan het steeds iets vertrouwder worden. Ook het leren om zijn gedachten niet als feiten te zien helpt om de gewenste afstand in te kunnen nemen en losser van de opgedane overtuigingen te komen.

Herkenning?
Herken jij jezelf in bovenstaande en gun je jezelf een andere manier van omgaan met je gedachten en gevoelens? Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Stralende dag!

Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten