maandag 20 juli 2015

"Slapeloze nachten"

Blog week 30
“Slapeloze nachten”

Draaien en keren
Je ligt te draaien en keren. Potverdorie weer een rot nacht. Je kijkt op de wekker en ziet dat het 2.10 uur is. Pffff, om 6.00 uur moet je eruit voor je werk. De gedachten vliegen door je hoofd. Wat nu als je niet meer in slaapt valt? Wat nu als je morgen niet goed functioneert op je werk? Wat nu als je om 5.00 uur in slaap valt en door de wekker heen slaapt straks? Bij deze gedachten blijft het niet, want je moeder komt ook nog even voorbij. Je arme moedertje die zich de laatste tijd helemaal niet lekker voelt en waar je eigenlijk vaker naartoe zou moeten gaan.

Onrust in je hele zijn
Je gedachten gaan van het ene naar het andere onderwerp. Van praktische zaken tot dingen die je emotioneel raken. In het holst van de nacht lijken ze nog scherper binnen te komen dan overdag het geval is. De stilte grijpt je naar je strot. De onrust voel je in je hele zijn. Je wilt slapen. Nu. Je wilt dat dit nachtbraken stopt. Je kijkt weer op de wekker. Hmmm, het is al 3.25 uur. Weer naar het toilet om te plassen. De hoofdpijn voel je al opkomen en je spieren voelen stram aan. Gadverdarrie, nog maar 2, 5 uur te gaan en dan moet je opstaan.

Opbouwend verzet
Een nacht niet lekker slapen is vervelend en dat overleef je wel. De volgende nacht slaap je waarschijnlijk als een roosje. Het is heel naar als dit niet opgaat en je de aankomende nachten weer zo onrustig slaapt. Het naar bed gaan wordt beladen, want je slaapt toch niet. Je verzet bouwt zich op en je lijf doet volop mee. Je bent bekaf en toch slaap je onvoldoende. De ene keer duurt het in slaap vallen lang en de andere keer heb je moeite met doorslapen. Er is geen pijl op te trekken. Wat ben je moe…..

Blijf van de inhoud af
Langere tijd slecht slapen hakt er voor de meeste mensen in. Zowel geestelijk als lichamelijk krijg je een knauw. Het verzet dat je ervaart maakt het nog zwaarder. Je legt jezelf een druk op door te eisen dat je moet slapen. Ook het kijken op de wekker maakt de onrust heviger. Het is super vervelend dat je niet lekker slaapt en het is op dat moment wat het is. Merk je gedachten en gevoelens op. Meer dan dat hoef je er niet mee te doen. Blijf vooral van de inhoud af, want hierdoor beland je in een nodeloze discussie waar je niet uitkomt.

Ademhaling als anker
Naast het waarnemen van je gedachten mag je je aandacht richten op je ademhaling. Je ademt in door je neus en uit door je mond. Maak contact met je lijf. Begin bij je hoofd of juist bij je voeten; doe wat jij prettig vindt. Hou je aandacht bij je lichaam en merk het op als je uitvliegt naar je gedachten. Haal jezelf elke keer met mildheid terug naar het lichaamsdeel waar je met je aandacht was. Mildheid is heel belangrijk in deze. De zweep ligt op de loer en zorgt voor nog meer verkramping.

Gillend verstand
Je verstand zal ook nu wel weer aan het gillen zijn. Bovenstaande is allemaal leuk en aardig, MAAR je klachten gaan door wat ademhalen natuurlijk echt niet weg. Klopt! Je slaapprobleem verdwijnt niet door deze handreikingen. Je winst zit hem in het staken van je strijd met dat wat je als heel vervelend ervaart en niet op kunt lossen. Door niet langer te knutselen met je gedachten en gevoelens blijf je uit de boksring en ontstaat er meer afstand en rust. Laat dit nu net zijn wat je nodig hebt om de relatie met jezelf en de slaap anders te ervaren.

Prettige dagafsluiting
Ik wens je prettige dagafsluitingen toe, waarin je jezelf gunt om je hersenen minstens een half uur van te voren geen stralingen meer te laten verwerken. Ondersteuning nodig? Weet me te vinden!


Stralende groet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten