zondag 1 maart 2015

"Zijn met je pijn"

Blog week 10
“Zijn met je pijn”

Nieuwe situaties
Nieuwe situaties zoals; starten in een nieuwe baan, de ouders van je partner ontmoeten, voor het eerst in je eentje op vakantie gaan, spreken in het openbaar, kunnen allemaal voor een bepaalde spanning in je lijf en hoofd zorgen. Spanning kan heel vervelend zijn. Het kan je als het ware overnemen, waardoor je niet kunt genieten van wat je gaat doen.

Weg van ongemak
De meeste mensen willen zo snel mogelijk van dit ongemakkelijke gevoel af. Het is ook niet fijn om je hart in je keel te voelen kloppen, het zweet van je rug te voelen lopen en je over bewust te zijn van jezelf. Alle gedachten gaan over hoe je dit ongemak zo snel mogelijk kan laten stoppen. Voor je gevoel sta je voor joker en kan iedereen aan je zien, dat je nerveus bent. Dit Moet stoppen!!

Versmolten met je gedachten
In je ijver ervan weg te komen maak je er juist meer van aan. Zo frustrerend. Je doet zo je best om niet gespannen te zijn en in de praktijk, raak je al hoe meer versmolten met al je gedachten en gevoelens. Misschien eis je wel iets van jezelf wat niet kan? Je wilt volledig ontspannen een activiteit doen die je spannend vindt….

Observeren
Erken dat je de situatie spannend vindt. Sta er even bij stil en merk je gedachten en gevoelens op. Je drang is om direct te handelen en te gaan knutselen met dat wat er in je omgaat. Kies ervoor om ditmaal niets meer te doen dan alles te observeren. Zowel je geestelijke als je lichamelijke sensaties. Adem rustig in door je neus en uit door je mond. Neem de rol aan van waarnemer.

Verstand op eigen stoel
Je verstand zal als een dolle in paniek in je hoofd komen met allerlei verhalen dat je iets Moet doen. Niks doen is geen optie voor je verstand. Neem je verstand en de paniek waar. Zet je verstand op zijn eigen stoel. Het kletst de oren van je hoofd en zal je blijven opzwepen om te handelen. Door afstand van je verstand in te nemen kun je makkelijker bij jezelf komen.

En-En
Jij kunt gespannen zijn En de nieuwe situatie met bewuste aandacht ervaren, omdat je dat wat er is, er kunt laten zijn. Is de spanning verdwenen? Nee! Je bent niet meer in gevecht en dat geeft je al zoveel meer ruimte. De spanning is op dat moment een stukje van jou. Je bent niet meer compleet versmolten met de spanning.

Wil jij ook graag meer rust en ruimte ervaren? Neem gerust contact met mij op!

Stralende groet van Krijna

www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten