zondag 15 maart 2015

"Zal ik het doen of toch maar niet?"

Blog week 12
“Zal ik het doen of toch maar niet?”

Keuzes
Keuzes; je komt er ontelbaar veel tegen in je leven. Van klein tot groot. Van onbenullig tot gewichtig. Het begint al bij het ontwaken. Sta je op of blijf je liggen? Ga je naar je werk/school of blijf je thuis? Ga je voor casual of voor netjes? Voor jou kunnen dit automatische handelingen zijn en helemaal niet voelen als zijnde keuzes die je hebt te maken. Anderen kunnen bij dezelfde keuze- momenten psychisch verlammen, omdat ze er niet uitkomen.

Consequenties
Elke keuze die je maakt, niet kiezen is ook een keuze, draagt consequenties met zich mee. De consequentie kan een benauwd gevoel geven en allerlei gedachten teweeg brengen. Het gepieker neemt meestal toe naarmate de consequenties zwaarder voelen. Als je een gezin hebt en je besluit je baan op te zeggen, omdat je er doodongelukkig van wordt, dan treft dit jou en ook de rest van het gezin. Wat laat je zwaarder wegen?

Verstand en keuzes
Je verstand speelt ook een rol bij het maken van je keuze. Je gezonde verstand komt goed van pas bij het maken van keuzes, die praktisch van aard zijn. Zodra er emoties bij komen kijken, laat je verstand zich ook horen, omdat het 1 missie heeft en dat is jou behoeden voor het maken van fouten. Super goed bedoeld van je verstand, dus een pas op de plaats is hier wel nodig.

Emotionele keuzes
Bij emotionele keuzes bekijkt je verstand de situatie van 1 kant en dat is meestal de ‘niet’-kant. Ook blinkt het uit in wispelturigheid, wat in de praktijk neerkomt op, dat je welke keuze je ook maakt, je het voor je verstand niet goed kunt doen. Neem het eerder genoemde voorbeeld van het opzeggen van je baan. Als je blijft zegt je verstand dat je stom bezig bent, omdat je afstevent op een burn-out. Besluit je om weg te gaan ben je een egoïst. Ahhhhrrgggg!!

Je komt er niet uit
Je kunt jezelf helemaal ‘gek’ maken op deze manier. Je komt er niet uit en dit kan er voor zorgen dat je jaar in, jaar uit hetzelfde rondje loopt. Maak een pas op de plaats en nodig jezelf uit om de volgende vragen te beantwoorden: Stel er zijn geen obstakels wat zou jij dan in die situatie willen? Wat vind jij belangrijk? Waar hecht jij waarde aan?

Je waarden als richting
Laat je waarden je richting bepalen. Dit betekent dat je stap voor stap in beweging kunt komen, mits je bereid bent, om de hindernissen van jouw verstand en eventueel door anderen ingegeven, met je meeneemt. Jij kunt een situatie van meerdere kanten bekijken en tot een En/En invulling komen. Jij kunt je angsten, onzekerheden en twijfels mee onder je arm nemen en gehoor geven aan dat wat jij werkelijk wilt.

Stralende ondersteuning
Klinkt dit aantrekkelijk? Smaakt dit naar meer en je wilt graag een steuntje in de rug? Neem vrijblijvend contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.


Stralende groet van Krijna


www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten