Blog week 19
“Ik weet niet hoe”
Ontevredenheid als stuwende kracht
Hendrik (34) ziet het allemaal niet meer zitten. Hij vindt zijn werk niet meer leuk, is ontevreden met zijn relatie en voelt zich lusteloos. Hendrik wil zich graag weer blij en energiek voelen.
Hij weet alleen niet hoe hij dit kan bewerkstelligen, dus komt Hendrik bij mij (personal coach).
Hoop buiten jezelf
Hendrik geeft tijdens de intake aan al zijn hoop op mij gevestigd te hebben. Hij verwacht dat ik De Oplossing heb voor al zijn problemen. Hendrik ziet mij als de professional, dus ik zal de antwoorden wel hebben. Ik vraag Hendrik om al zijn problemen in een kom te doen en stel voor deze 3 minuten in de magnetron te doen; succes gegarandeerd….
Eenzijdige blik
Hendrik kijkt mij met een verbaasde blik aan. Ik leg uit, dat ik slechts een middel ben in het geheel.
Hendrik heeft zelf namelijk alle sleutels in zich en een personal coach kan hem door het stellen van vragen, zijn problemen van meerdere kanten laten bekijken. Hendrik wordt gehinderd door zijn eenzijdige blik en hierdoor ziet hij allerlei mogelijkheden over het hoofd.
Focus op het ‘niet’
Hendrik’s focus ligt op het ‘niet’; hij ziet op dit moment alleen de negatieve kanten van zijn leven. Hij ziet en hoort wat hij wil zien en horen. Hendrik verlamt door deze blik en komt tot niks anders, dan het benoemen van dat wat in zijn ogen niet goed is, wat beter moet en anders hoort.
Taal als scheppingskracht
Hendrik gaat blindelings in zijn gedachten mee; hij neemt ze aan voor waar en verdwijnt erin.
Onze taal heeft een grote scheppingskracht en kan zowel voor- als tegen ons werken.
Gedachten an sich doen niet zoveel. Het zijn net wolken die gaan en komen.
Gewichtige gedachten
Mensen hebben de gave om gewicht aan hun gedachten te hangen en hierdoor worden de gedachten en bijkomende gevoelens als zwaar ervaren. Hendrik zegt elke dag tegen zichzelf hoe stom hij zijn werk vindt. Hij gaat er dan ook met lood in zijn schoenen naartoe.
Vicieuze cirkel
Hendrik neemt afstand van zijn partner, omdat hij niet meer weet of zij het wel voor hem is.
Het gevolg hiervan is, is dat zijn vriendin ook afstand inneemt, om zichzelf te beschermen.
Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.
Regisseur
Hendrik wordt uitgenodigd om zijn passieve slachtofferrol te verruilen voor de functie van regisseur.
In de rol van regisseur kan hij weer grip krijgen op zijn denkwijze. Hendrik krijgt de opdracht mee om zijn waarden in kaart te brengen. Wat vindt hij belangrijk/waardevol in zijn leven? Aanvankelijk vond Hendrik het een pittige opdracht, maar gaandeweg kreeg hij er steeds meer plezier in.
Verzet versus acceptatie
Hendrik wil af van zijn onplezierige gedachten en gevoelens. Hij probeert deze dan ook met man en macht te vermijden of te onderdrukken. Het rottige is dat Hendrik er op deze manier alleen maar meer van aanmaakt. Hij kan ruimte ervaren door zijn onprettige gedachten en gevoelens juist toe te
laten. Ze zijn er toch al.
Juiste afstand
Hendrik krijgt oefeningen mee die hem leren zich tot de juiste afstand tot zijn innerlijke wereld te begeven. Niet negeren en er ook niet in verdwijnen. Accepteer dat je op dit moment denkt wat je denkt en voelt wat je voelt. Zonder je gedachten te willen vastpakken en/of te veranderen.
Deze oefeningen vragen het nodige van Hendrik, want het druist compleet tegen zijn natuur in.
Vallen en opstaan
Hendrik merkt dat hij beetje bij beetje meer rust en ruimte ervaart. Zijn ontevredenheid maakt plaats voor acceptatie en hierdoor kan hij andere keuzes maken. Hendrik is op avontuur. Het is een proces met vallen en opstaan, waarin de reis belangrijker is dan de bestemming.
Herkenning
Herken jij jezelf in het verhaal van Hendrik en zou je graag ondersteuning willen? Voel je vrij om me te benaderen om je mogelijkheden te bespreken.
Ik wens je een Stralende dag!
Krijna
www.straal-denhaag.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten