zondag 24 maart 2013

"Samen en toch alleen"

Blog week 13

Mama draagt de zorg alleen
Karin is getrouwd met Remco en samen hebben ze hebben 2 kinderen. Karin werkt parttime als doktersassistente en Remco werkt meer dan fulltime, als stockbroker op de beurs. De zorg en opvoeding van de kinderen komt voor het merendeel op de schouders van Karin neer. Zij vindt dit jammer, omdat zowel zij als Remco bewust voor kinderen hebben gekozen. Nu voelt het alsof Karin er alleen voor staat en dat maakt haar boos en verdrietig.

Papa de grote afwezige
Remco is ook regelmatig in de avond voor zijn werk op pad. Er zijn vergaderingen en borrels waarbij zijn aanwezigheid verwacht wordt. De kinderen missen hem en vragen vaak aan Karin wanneer papa hen eens naar bed komt brengen en voor gaat lezen. Elke keer weer moet Karin hen teleurstellen en dat valt haar steeds zwaarder.

Irritatie, afwijzing en een impasse
Karin uit haar onvrede niet verbaal tegen Remco. Wel laat ze in haar gedrag zien dat ze niet blij is met de situatie. Karin reageert geïrriteerd op zijn vragen en wijst hem af als hij met haar wil vrijen.
Remco weet op zijn beurt niet hoe hij hiermee om moet gaan en trekt zich steeds meer terug.
Ze raken in een impasse en raken meer en meer van elkaar verwijderd. Beiden zijn diep ongelukkig op deze manier.

Ook de kinderen zijn deelgenoot
De kinderen merken ook dat papa en mama verdrietig zijn. De oudste begint weer in bed te plassen en met de jongste is geen land te bezeilen. Remco en Karin zien in dat er iets moet gebeuren.
Ze besluiten om in relatietherapie te gaan.

Binnenvetters met voldoende liefde
Na een onwennige start volgen er een aantal open gesprekken tussen Remco en Karin. In deze gesprekken komt naar voren, dat er nog voldoende liefde voor elkaar is. Beiden zijn echter binnenvetters en vinden het lastig om te uiten wat hen op emotioneel gebied bezig houdt. Ook het vragen van steun doen Remco en Karin zelden tot niet. Niet bij elkaar en ook niet aan anderen.

Niet-helpende gedachten en overtuigingen
Het vragen van (sociale) steun is een vorm van assertiviteit. Karin en Remco worden gehinderd door niet-helpende gedachten zoals: “Ik hou het wel voor mezelf, anders ben ik hem/haar tot last”, “Ik moet dit toch zelf op kunnen lossen?” en “Hier kan niemand mij mee helpen, dus waarom zou ik het vertellen?”. Ook de overtuiging, dat het vragen van steun een teken van zwakte is, kan mensen afhouden om het te vragen. Karin en Remco leefden meer naast elkaar dan met elkaar en het had niet veel gescheeld of ze waren gescheiden.

Aan de slag met een andere kijk
Beiden gaan met ondersteuning van een personal coach de beperkende gedachten en overtuigingen kritisch onder de loep nemen. Remco en Karin merken dat er veel nadelen kleven aan hun manier van denken. Door deze te herformuleren maken ze meer ruimte en komen ze tot andere inzichten.

Delen en de meerwaarde voor de relatie
Ze ervaren dat het vragen om steun veel meer betekenis heeft, dan het opzadelen van de ander met jouw problemen. Door hulp te vragen en te delen wat hen bezighoudt, reduceren ze spanning en vergroten ze de betrokkenheid met elkaar. Het contact tussen Karin en Remco verdiept en verstevigd zich. Zo komen ze stap voor stap dichter tot elkaar en ook met de kinderen gaat het steeds beter.

Herkenning en de weg naar een lichtere manier van leven
Herken jij jezelf in Karin en/of  Remco? Vind jij het ook lastig om je te uiten en steun te vragen?
Dan is het wellicht een goed idee om jouw overtuigingen en niet-helpende gedachten onder de loep te nemen. Neem vrijblijvend contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken, zodat je de weg vrij kunt maken naar een lichtere manier van leven!

Ik wens je een Stralende dag toe…..

Krijna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten