zondag 27 januari 2013

"Langs de zijlijn"


Blog week 5

Soms kom je in je leven situaties tegen waarin jij je machteloos voelt. Het is een subjectief gevoel geen controle te hebben over een situatie.  En  jouw acties zijn nauwelijks van invloed op de uitkomst.

Vermeende machteloosheid
Machteloosheid geeft jouw denken en voelen weer. En jouw denken en voelen kunnen niet in overeenstemming zijn met de werkelijke situatie.
Jij kunt je machteloos voelen terwijl er in werkelijkheid nog genoeg aan te doen valt; dit wordt ‘vermeende’ machteloosheid genoemd.

Feitelijke machteloosheid
Op het moment dat je in een situatie terecht komt waar feitelijk weinig tot niets meer aan veranderen valt, wordt dat ‘feitelijke’ machteloosheid genoemd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan ongeneselijke ziekten en overlijden.

Controle
Wij hebben de drang overzicht en controle te willen hebben over ons leven. Het geeft een gevoel van zekerheid en houvast. Als jij je machteloos voelt heb je het idee geen controle te hebben over jezelf, de ander dan wel de situatie. Dit geeft spanning. Je staat als het ware langs de zijlijn en je zou juist speler in het veld willen zijn.

Gedachten en gevoel
De gedachten die jij bij een gebeurtenis hebt, geven jou een bepaald gevoel (boos, bang, blij, bedroefd). Aangezien onze gedachten zo snel gaan, lijkt het soms alsof ons van alles overkomt zonder dat wij hier invloed op hebben.
Maar wij hebben wel degelijk invloed op onze gedachten; we kunnen ze sturen.

Keuze maken
Als jij in een situatie zit of terecht komt waar sprake is van vermeende machteloosheid, besef dan dat jij een keuze hebt. Je kunt verdwijnen in je gedachtenwolk waar het mistig en troebel is en je geen overzicht hebt.
Een andere optie is om te signaleren dat jij je machteloos voelt, afstand te nemen van de situatie en je gedachten te toetsen.

Verlamming versus Aanpakgedrag
Door je gedachten te onderwerpen aan een aantal vragen kun je uit je verlamming stappen en tot aanpakgedrag komen. Vragen die jij kunt stellen zijn:
-          Is wat ik denk 100% waar?
-          Helpt deze gedachte mij?
-          Wat kan ik beter denken?

Loslaten
Als je te maken hebt met een situatie waar jij geen invloed op hebt, dan kun je weinig anders dan deze accepteren zoals die is. Dat valt in bepaalde situaties zeker niet mee. Kijk de pijn en frustratie in de ogen, voel het en laat het los.

En jij?
Hoe ga jij met het gevoel van machteloosheid om? Ik lees het graag! Mocht je behoefte hebben aan meer uitleg weet me dan te vinden.

Ik wens je een Stralende dag toe!

Krijna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten