zondag 2 juli 2023

"Van zeulen naar dragen"

Straalblog week 27

Blijvende sporen
Situaties uit je verleden dan wel heden kunnen veel impact op je hebben. De gebeurtenissen kunnen blijvende sporen achterlaten en dit is pittig om mee om te gaan. Je verstand laat ook van zich horen door de gedachten over je ervaring(en) te vergroten en te verzwaren. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat de ballast zwaarder en zwaarder wordt.

Je sleept jezelf voort
Jij gaat dit merken doordat je zowel mentaal, emotioneel als fysiek allerlei klachten ervaart. Het dagelijks leven gaat gepaard met vermoeidheid, concentratieverlies, sneller van slag zijn, en dergelijke. Je ervaart minder plezier en sommige dagen sleep je jezelf voort. En je zeult de ballast als het ware met je mee.

Gevangen zitten
Je bent versmolten met je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties. Door die versmelting zit je gevangen/vast en zie je ook geen mogelijkheden meer. En dit kan weer voor neerslachtigheid/somberheid zorgen. De vicieuze cirkel is letterlijk rond. 

Herkennen van je verstand
Door je verstand met het vergroten en verzwaren op te merken (je kunt het vaak herkennen, doordat je ‘ja maar’ en ‘wat als’ gedachten krijgt, je beland van het ene uitzichtloze gedachte in de andere en je lijf geeft ook signalen af waar je op hebt aan te slaan) heb je een keuze om in de cirkel te blijven of eruit te stappen.

Uit de cirkel stappen
Als je uit de cirkel stapt, dan krijg je meer zicht en kun je de opgedane ervaringen gaan dragen (observeren), in plaats van mee zeulen (versmelten). Hierdoor ervaar je meer ruimte en rust in jezelf. Je bent niet langer je ballast. Je hebt ballast en deze mag verweven worden in je leven. Het mag er zijn. 

Duurzame handreikingen
Wil jij ook leren om je ervaringen te dragen en jezelf niet langer door de dagen heen te slepen? Ik voorzie je graag van duurzame handreikingen!

Groet,
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand”, “Mag ik je voorstellen aan Annie?” en de inspiratiebundel “Als de pijn er mag zijn, kan de liefde stromen”

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten