zondag 9 april 2023

"Het kan altijd erger"

Straalblog week 15

Het kan altijd erger
Je verstand is een kei in het willen afdoen van voor jou nare situaties. Je hebt bijvoorbeeld net te horen gekregen dat je een chronische ziekte hebt. Een ziekte waar je tot je dood mee te dealen hebt, maar niet dodelijk is. Je verstand is er als de kippen bij om je in je oor te tetteren dat het altijd erger kan! En dit roeptoeterd het bij voorkeur ook naar de mensen om je heen die hun medeleven betuigen. 

Overlevingsstand
Feitelijk gezien kan het in vele gevallen ook ‘altijd’ erger. Een chronische darmziekte is minder heftig dan uitgezaaide kanker. De vochtplekken in je woning zijn heel vervelend en vele malen minder erg dan mensen die door een oorlog geen huis meer hebben. En zo kan ik nog talloze pagina’s vullen. 

Belangrijk om je te vertellen is, dat als we te maken krijgen met situaties waarbij emoties en/of gevoelens komen kijken het verstand snel in de overlevingsstand schiet om jou te beschermen. Je verstand kan het zich niet permitteren dat jij niet meer functioneert, dus zorgt het ervoor dat ingrijpend nieuws gebagatelliseerd wordt. Je verstand kan trouwens ook compleet de andere kant opschieten, maar dat is iets voor een ander blog ;).

Ruimte en erkenning
Wat nu als jij je gedachten en gevoelens die je ervaart er mag laten zijn? Misschien geeft jou dit namelijk wel de ruimte en de erkenning die jouw situatie nodig heeft. Als je mag zijn met emotionele pijn, ongemak, teleurstelling e.d. dan hoef je niet gered te worden. Dat wat zich openbaart zal jou niet overnemen omdat je er geen conclusies aan verbindt die jou overnemen. 

Ondersteuning
Wil je graag leren om niet weg te hoeven vluchten van moeilijke gedachten en gevoelens? Stuur mij een berichtje en ik neem contact met je op.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten