zondag 30 april 2023

"De troebele wolken in je hoofd"

Straalblog week 18

Gedachten lijken zo waar
Gedachten en de mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hebben er 10.000- den per dag en ze gaan razendsnel door ons heen. Ook lijken al die gedachten zo waar. Voor je het weet geloof je wat je denkt (en ben je 1 met je gedachten) en ga je jezelf daar ook naar gedragen. Het wordt net als een wolk mistig en troebel in je hoofd en toch ga je handelen….

Trappetje naar beneden
Zie het als een wolk waarin je geen hand voor ogen meer ziet. Als je met het trappetje naar beneden gaat, dan kom je onder de wolken te staan. Met beide voeten sta je op de grond en kun je de wolken komen en gaan. Wolken staan niet stil en zo is het ook met gedachten. 

Observeren van je gedachten
Het wordt een probleem, op het moment dat je gewicht hangt aan de wolken, dan verzwaren ze in een schrikbarend tempo. Zo is het ook met je gedachten. Als je je gedachten kunt observeren, dan heb je gedachten in plaats van dat je je gedachten bent. Je beweegt jezelf van deelnemer aan je gedachten naar waarnemer van je gedachten.

Hersenpoepies
Door bovenstaande actief te oefenen kun je gaan merken dat je jezelf veel lichter door je dag kunt bewegen. Ook door de gedachten te benoemen als hersenpoepies, hatseflatsen en/of ongeleide projectielen, bieden je de humor en ruimte om te zien wat gedachten eigenlijk zijn. 

Handreikingen
Wil je graag actief aan de slag met het leren observeren van je gedachten en kun je hier handvatten in gebruiken? Schroom niet om mij een berichtje te sturen en we gaan je mogelijkheden bespreken.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten