zondag 3 juli 2022

"Een veilig harnas"

Straalblog week 27

Verstand en emoties
Je verstand en emoties gaan zeer moeilijk samen. Je kunt het herkennen aan het volgende; je maakt iets heel vervelends mee en je schiet als het ware op slot. Het lijkt alsof er een stevig fort om je heen staat waar je niet doorheen komt. Je beweegt jezelf voort in een zogenaamd veilig harnas. Je lijf zet zich schrap, je kaken klemmen stijf op elkaar en je gedachten zijn gericht op sterk moeten zijn/jezelf staande moeten houden. 

Een veilig harnas
Je mag niet laten zien dat de situatie je raakt, want dat is zwak. Het laatste wat jij wilt zijn is zwak. Daarbij wil je anderen ook niet belasten. Iedereen is ook gewend dat jij er voor hen bent, dus een andere optie is er niet. Dag in dag uit trek jij je harnas aan en houd je groot. Jij kunt dit als de beste, want je doet dit immers al jaren en tot nu toe gaat het altijd goed. 

Op je tenen lopen
Nou ja, goed. Het lijkt allemaal goed te gaan. Je merkt door de tijd heen, namelijk heus wel dat er momenten zijn, waarop je op je tenen loopt. Je zou het weleens uit willen schreeuwen, omdat je het ook niet meer overziet. En ja, je zou zelfs ook wel eens willen schuilen, in de veilige armen van iemand anders. Even niet de sterke hoeven zijn. Maar ja, dat is natuurlijk niet voor jou weggelegd. Ze zien je komen!

Tijd voor verfrissing
Zolang je versmolten bent met je gedachten, zal er in de huidige situatie, geen verandering komen. Je zult keer op keer hetzelfde rondje lopen. Je verstand vertelt jou heel graag wat je wel en niet mag denken en voelen. Het is ervan overtuigd de wijsheid in pacht te hebben en wil jouw leven regisseren. Het nare is, dat je verstand enorm wispelturig is en jou behoorlijk in de war kan brengen. Het is dus belangrijk dat je leert op te merken wanneer je verstand aan het woord is. Herkenningspunten zijn onder andere: rigiditeit, zwart-wit, eenzijdige kijk op situaties, eisen en moeten. Deze punten staan hoog in het vaandel en het verstand is een zwartkijker pur sang. 

Mild kritische houding
Je doet er wijs aan om een mild kritische houding aan te nemen, zodat er meer afstand kan komen tussen jou en je verstand. Door je verstand op te merken kun je hem op een stoel zetten en lekker daar laten schreeuwen. Hij gaat er dit leven niet mee stoppen, dus het is belangrijk dat jij leert contact met jezelf te maken. Breng de signalen die je krijgt in kaart. Geef vervolgens gehoor aan die signalen. Laten ze het startsein zijn om een pas op de plaats te maken en een aantal keer diep adem te halen. 

Je ademhaling als buffer
Je ademhaling kun je zien als een buffer tussen jou en je verstand. Waar je verstand eist dat je direct moet reageren/handelen, vraag ik je om eerst stil te staan. Maak contact met jezelf en vraag waar jij nu behoefte aan hebt. Wat wil jij nu het liefst doen? Laat het antwoord dat hieruit komt je richting zijn. Neem je schreeuwende en obstakels opwerpende verstand met je mee onder je arm naar de haven waar jij naartoe wilt. Maak van de 3 A’s (Aarden, Ademhalen en Afstand innemen) je anker en werp hem uit naar behoefte. 

Gratis intake
Lijkt het jou prettig om anders met jezelf en bepaalde gedragingen/patronen om te leren gaan? Stuur mij een berichtje en we maken een afspraak voor een gratis intake.

Groet!
Krijna


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij. 

Krijna van Loenen is ACT coach, Mindfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven”, “Voel voorbij je verstand” en “Mag ik je voorstellen aan Annie?”. 

Krijna heeft een praktijk voor coaching in Den Haag. Meer informatie: www.straal-denhaag.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten